Потписани уговори о стипендирању студената

У наставку већ устаљене добре праксе, у великој сали Градске куће организовано је потписивање уговора о стипендирању студената државних факултета са територије општине, што је већ дугогодишња пракса у Лајковцу.

Сала Градске куће у Лајковцу била је у најлепшем могућем издању, обечавајућа за будућност општине Лајковац.

Сходно исказаној потреби, из општинског буџета је ове године за стипендије издвојено 11 милиона динара. Општина Лајковац ове године стипендира 97 студента, а право на стипендију имају сви редовни студенти државних факултета са територије општине, без обзира на просечну оцену. На месечном нову износ студентских стипендија креће се у распону од 9 до 12.000 динара.

Студентима се приликом потписивања уговора пригодним речима обратио и честитке упутио председник општине Андрија Живковић и позвао студенте да се удруже како би остварили бољу сарадњу са локалном самоуправом, давали своје предлоге и сугестије и на тај начин иновативним идејама утицали на побољшање живота у Лајковцу.

У изјави за медије, председник Живковић је овим лепим поводом рекао:
„Традиционално, што је карактеристика за општину Лајковац годинама уназад, за разлику од већине општина не само у окружењу већ и на територији целе Србије, финансирамо све студенте са наше територије који студирају државне факултете, без обзира на просек. За разлику од претходних година, ове године нешто мање студената остварило је право на општинску стипендију, укупно њих 97. Обиично је та бројка била око 110 до 120, па и до 130 студената у једној школској години. Жеља свих нас је да се бар део тих студената након завршених академских студија врати у Лајковац и овде започне свој живот и да они, пре свега својим знањем, радом и трудом касније учествују у подозању квалитета живота наше локалне заједнице.”
Општина Лајковац сваке године издваја значајна средства за овај вид помоћи студентима и та цифра варира у зависности од броја студената који остваре право на стипендију. План је свакако наставак те праксе. Локална самоуправа настоји да на сваки могући начин помогне младима са своје територије, а ово је један вид и показатељ тога, подршка студентима који су најбољи представници општине.
Без обзира на просек, сваки студент са подручја лајковачке општине добија стипендију, само је битно да је уписао школовање на државном факултету. Општина стипендира и ђаке генерације, као и студенте који су на мастер и постдипломским студијама, једини услов је да су редовни студенти на неком од државних факултета, који подразумева се мора бити у Републици Србији.

Један од стипендиста општине Лајковац је Миливоје Миловановић, студент четврте године Економског факултета Универзитета у Београду. Након потписивања уговора рекао је да њему и његовим колегама стипендија пуно значи, посебно што је дошла у правом тренутку и да им омогућава да свој студентски живот у Београду лакше спроведу, уз наду да ће је сви што боље искористити. Изразио је захвалност општини Лајковац што брине о студентима и што је испуњено обећање о повећању износа стипендија. Додао је и да много значи што је студентима аутопутем Милош Велики скраћено и релаксирано време путовања до Београда. Говорећи о својим плановима, нагласио је да ће наставити са академским образовањем, а и да планира да се врати у Лајковац и помогне развоју општине.

Катарина Матић, студент друге додине Економског факултета, са просечном оценом 8, изразила је велико задовољство након чина потписивања уговора, истакавши да општинска стипендија пуно значи за подизање нивоа студентског стандарда. Каже и да је задовољна организованом бригом локалне самоуправе о младима. По завршетку основних, планира да упише мастер студије, а ако буде отворених прилика радо би се вратила у Лајковац.
Лазар Милосављевич, студент друге године Академије техничких струковних студија у Београду планира да се по завршетку студија свакако врати у Лајковац, ако за то буде прилике, а радо би и сам покренуо неки бизнис.

Једно је евидентно, пракса је показала да лајковачки средњошколци добијају добру основу за даље школовање.
Остаје нада, да ће се што већи број младих по завршетку студија вратити у Лајковац и својим радом и ангажовањем допринети развоју и напретку локалне заједнице.