Потписани уговори о студентским стипендијама

У великој сали Општине Лајковац данас су потписани уговори о стипендирању студената државних факултета и високих школа који имају пребивалиште на територији Лајковца. У 2022/23. години биће стипендирано 107 студената основних академских и струковних студија, специјалистичких струковних студија, мастер академских и струковних студија, као и докторских академских студија. Износ месечне стипендије зависи од просечне оцене у претходној години студирања, а креће се од 7.300 за бруцоше до 10.000 динара за студенте са просечном оценом  између 9 и 10. Општина Лајковац је из буџета за ову сврху издвојила 10 милиона динара.

Овом лепом пригодом студентима се обратио председник општине Андрија Живковић:    

– Општина Лајковац традиционално помаже своје студенте. Драго ми је што се разликујемо од већине општина Колубарског округа и читаве Србије, јер стипендирамо све студенте са наше територије који су уписали државне факултете, без обзира на просек. Наравно да се разликује висина дате стипендије у односу на просек, а за већину износи скоро  10.000 динара. Општина Лајковац сваке године издваја значајна средства за овај вид помоћи нашим студентима, ове године је издвојено 10 милиона динара. Планирамо да наставимо са том праксом и моја жеља је да сви они у року заврше своје академске студије, а након тога да се врате у свој град, овде заснују радни однос и активно се укључе у живот локалне заједнице, јер будућност Лајковца и целе Србије јесте управо у тим младим људима. Надам се да ће бар део њих у будућем времену бити активно укључен у рад локалне заједнице, како би Лајковац био много боље место за живот. Водим се паролом да сваки град и општина зависи од својих суграђана, јер без њих сигурно не би ни постојала. Зато гледамо да на сваки могући начин помогнемо младима са наше територије. Ово је један вид те подршке – помоћ најбољим представницима наше општине, а то су наша деца. Без обзира на просек сваки наш студент добија стипендију, само је битно да је уписао школовање на државном факултету. Стипендирамо и ђаке генерације, као и студенте који су на мастер и постдипломским студијама, једини услов је да су редовни студенти на неком од државних факултета Републике Србије. Број од 107 студената није мали за општину Лајковац и мени је драго што можемо уопште да им помогнемо на овај начин.

У име студената захвалио се Миливоје Јовановић, који похађа трећу годину Економског факултета у Београду – смер међународна економија и спољна трговина.

– Захваљујем Општини Лајковац што је и ове године издвојила средства за стипендирање студената и тако омогућила да наш студентски живот буде много лакши. Моји планови су завршетак основних академских студија, а касније и мастер студије на Економском факултету. У име свих студената могу слободно рећи да је ова стипендија веома значајна за све нас, пре свега јер ће нам омогућити да лакше проведемо своје студентске дане и живот у Београду, који није нимало јефтин. Велика захвалност Општинској управи што је у нама видела будућност општине Лајковац и издвојила средства за наше школовање. Ово је други пут да користим општинску стипендију, а током средње школе користио сам државну стипендију, из буџета Републике Србије. Што се будућности тиче све опције су отворене. Ако се укаже прилика волео бих да се вратим у Лајковац и помогнем развоју наше општине.

Месечна стипендија за студенте са просеком оцена између 7 и 8 је 8.800 динара, са проеском између 8 и 9 износи 9.500 динара, а за оне са просеком оцена преко 9 је 10.000 динара. За мастер и докторске студије подршка општине Лајковац износи 9.800 динара месечно.