Поводом Дана општине Лајковац нови простор за Библиотеку „Р.Б. Марковић“

Свечаном академијом одржаном у амфитеатру испред обновљених споменика културе, Радића Конака и Конака Брене Михајловић, као и доделом годишњих признања, Лајковац је у недељу обележио Дан општине. Кључеви конака симболично су уручени доскорашњој Градској библиотеци, а сада Библиотеци „Радован Бели Марковић“, која ће се у наредном периоду преселити у ове објекте и њима управљати.

На предлог грађана, Општина Лајковац је ове године доделила три јавна признања успешним појединцима у различитим областима друштвеног живота. Анђели  Цветковић је додељена похвала и новчана награда од 100.000 динара за изузетне резултате и допринос афирмацији, развоју и унапређењу спорта, Милошу Симићу плакета за постигнуте резултате у области друштвеног ангажовања и значајан допринос развоју друштвене заједнице и Стефану Грујичићу диплома за резултате током школовања и изузетне успехе на републичким и међународним такмичењима.

Званицама и суграђанима обратио се председник општине Андрија Живковић:

„Данас се сећамо ослобођења Лајковца од фашистичког окупатора и велике жртве коју су положили наши суграђани бранећи оно најлепше и најсветије што су имали – своје породице, своју земљу, своју слободу. Наш народ уме да каже како свако време носи своје бреме. Наши преци су се борили за слободу, а ми данас, захваљујући мудрој и политици мира председника Александра Вучића боримо се за напредак Србије, а самим тим и Лајковца, да сваки његов педаљ учинимо бољим и лепшим. Поносан сам на своје сараднике, који су заједно са мном имали визију и храброст да у годинама иза нас развијамо и овај део варошице и што више га приближимо суграђанима, о чему говоре: нови вртић, реконструисане основна и средња школа, спортска хала, тениски терени, зелена пијаца, затворени базен, нове улице. У том правцу, без оклевања, наставићемо већ од сутра, у плану су: вештачки терен, ново насеље Војни круг, нове саобраћајнице и промена намене Агробизнис центра у пословно-стамбену зону.Сведоци смо да овај дан општине обележавамо отварањем објеката као што су конаци Радића и Михаиловића, који ће данас бити предати нашој библиотеци, јер тежимо да Лајковац буде оличење квалитетног споја традиционалног и модерног, лепог и практичног, пријатног и занимљивог.И на крају, упркос свакодневним изазовима и проблемима савременог доба, када се спомене Лајковац прво на што помислите јесте богата историја, раскршће путева, железница, рудници угља, вајати и воденице на Колубари, манастир Боговађа, археолошко налазиште Анине, имена наших књижевника, уметника, спортиста, ђака, студената. То је оно од чега увек полазимо када је реч о Лајковцу и оно чему увек треба да се вратимо. Зато је ово још један дан када највећу пажњу посвећујемо управо њима, најуспешнијима, који су прави узор својим генерацијама и покретачка снага свих осталих. Живео Лајковац, живела Србија!“

Данашњем скупу присуствовали су бројни потомци Брене Михаиловић, а у њихово име обратио се Бренин унук Миле Јевремовић, подсећајући на историјат конака Михаиловића у Малом Борку.

„Градњу куће је 1886. започео угледни домаћин Илија Михаиловић, касније наставио и његов син Рајко, народни посланик у време краља Петра Првог Карађорђевића. Завршена је 1888. године и била једна од највећих кућа у ваљевском срезу. Градили су је дубровачки мајстори по узору на велике градске куће. Осим што је служила за становање породице Михаиловић била је и војна кота, уједно и оријентир путницима који су наилазили са разних страна и свраћали на конак. Кућа је мењала становнике, али остајала топли дом свима:  од Илије, Рајка, Бранислава и последњег Светолика Михаиловића, који је погинуо 1945. на Сремском фронту. Иза себе је оставио мајку Загорку, супругу Брену по којој се конак данас назива и три кћерке од пет, три и годину дана: Милесу, Зору и Жижу, која је данас са нама. Преживела је ова кућа све олује, непогоде, три рата, Турке, Аустроугаре, Немце који су је запалили 1943, али је породица успела да угаси ватру. Родио сам се тачно 100 година после прадеде Рајка. Обновио сам домаћинство и кућу која је зрачила топлином прошлог времена. Онда је стигао површински коп Колубара са намером да поруши кућу, а власти пристадоше да преместе кућу у општину Лајковац јер је проглашена историјским спомеником. Од хиљаду експроприсаних кућа једино су наша и кућа Радића дочекале да поново живе, да гледа са брда Лајковчане, као некада са брда у Малом Борку на Борчане. Још увек ми је тешко, као онога дана када сам у џепове са новцем од исплаћеног имања ставио успомене, душу и страховања. Преселио сам се са породицом, нас седморо, међу њима и баба Брена. Хвала мојим прецима који су кућу саградили, прадеди Рајку рођеном пре скоро 160 година и баби Брени што је кућу сачувала. Нека сви Борчани имају бар ову кућу у знак сећања на Мали Борак, наше село којег више нема. Још лутам борачким сокацима који воде ка конаку, још увек осећам мирис топле погаче и гибанице коју мајка испече, иако нема ни ње ни куће. Хвала Богу и општини Лајковац и свима који су помогли изградњу ове куће, која наставља да живи.“

Председник општине је открио плочу са називом Библиотека „Радован Бели Марковић“ и симболично уручио кључеве конака директорки Снежани Шкорић. Она је констатовала да је библиотека недавно добила ово звучно име и захвалила се руководству општине Лајковац на одлуци која ће значајно допринети унапређењу рада библиотеке.

„Добијањем ова два објекта, која ће ускоро у потпуности бити опремљена, са оваквим партерним уређењем, биће решени дугогодишњи проблеми с којима је библиотека била суочена. Сигурна сам да ће овај простор постати нови центар културног развоја општине Лајковац и да ће наши грађани, пре свега, овде проналазити унутрашњи мир који ће доприносити њиховом добром здрављу и личном развоју. За крај ћу прочиати поруку коју остављамо садашњим и будућим генерацијама: сви одговори налазе се у књигама, зато је ово кључ истинског знања и среће.“

У програму је учествовао глумац Лепомир Ивковић, читајући одломке из дела Радована Белог Марковића, и хор „Свети Серафим Сваровски“ из Зрењанина.

Прослави Дана општине Лајковац присуствовали су народни посланици Ивана Николић, Тијана Давидовац и Лепомир Ивковић, начелник Колубарског округа Милош Милутиновић, начелник Полицијске управе Ваљево Владан Јеринић и друге званице.

Као репрезентативне зграде специфичне архитектуре за рурално подручје из 19. века, конак Радића и конак Брене Михајловић проглашени су за споменике културе, а измештени су из Малог Борка због ширења угљенокопа.

Као Празник општине обележава се дан када је 1908. године први воз прошао кроз Лајковац, био је то 16. септембар, али се кроз њега прожимају и Дан железничара (15. септембар) и Дан ослобођења у Другом светском рату – 17. септембар 1944. године.