Председник општине уручио уџбенике ђацима првацима

Интонирањем државне химне “Боже правде” и првим школским звоном почела је нова школска година за ученике ОШ “Миле Дубљевић у Лајковцу.

Првог дана нове школске године за лајковачке прваке уприличен је традиционални пријем у амфитеатру школе. Првацима и њиховим родитељима добродошлицу су пожелели директорка школе Биљана Жујовић и председник општине Андрија Живковић, док је у име Полицијске станице Лајковац пријему присуствовао Марко Мирковић.

Општина је првацима обезбедила бесплатне уџбенике, које је поделио председник Живковић. Том приликом нагласио је да је ово један од најрадоснијих дана и поручио првацима да се труде и уче, али да пре свега буду добри људи на које ће сви у општини Лајковац бити поносни.

Председник Живковић је рекао да су бесплатни уџбеници значајно олакшање породицама првака. „Разматрана је могућност бесплатних уџбеника за све основце, при чему се дошло до закључка да је то са становишта буџета у овом тренутку неизводљиво, а питање је и колико би то у будућности било одрживо, те да је за сада очувана ова лепа пракса да сви првацима на подручју општине Лајковац од локалне самоуправе буду обезбеђени бесплатни уџбеници и школски прибор.“

Оно што радује, напоменуо је председник општине Живковић, је чињеница да број будућих првака није у тренду опадања, изразивши наду да ће у будућности број првака значајније бити у порасту.

Такође, председник Живковић је нагласио да је овај чин поделе бесплатних уџбеника првацима само један вид организоване бриге локалне самоуправе о деци, уз опаску да све оно што је и на овом плану било добро није прекидано. Подсетио је да је на подручју општине Лајковац прошле године било 130 студената који су стипендирани из општинског буџета и а да су студентске стипендије биле у распону од 10.000 до 14.000 динара. Напоменуо је такође, да су све три матичне школе, основна и средња у Лајковцу и школа у Јабучју, комплетно уређене, а да преостаје још уређење спортске школске инфраструктуре ОШ “Миле Дубљевић” у Лајковцу и ОШ “Димитрије Туцовић” у Јабучју.

Након поделе бесплатних уџбеника првацима, подела бесплатног школског прибора биће извршена у оквиру предстојеће Дечије недеље. 

Директорка школе Биљана Жујовић је рекла, да је 1. септембар један од најзначајнијих датума у животу сваког човека и да је свечани пријем првака уприличен како би сви заједно пожелели срећу и добродошлицу првацима. Поздравила је све присутне и пожелела првацима и колегама пуно успеха у раду. Додала је и да су сви прваци, поред бесплатних уџбеника које је обезбедила локална самоуправа, добили Бамби пакете које је обезбедило Министарство просвете и поклон пакете трговачког ланца „Еуропром“.

“Спремни смо за почетак нове школске године. Сходно Смерницама Министарства просвете ускладили смо наше планове. Акценат у овој школској години биће свакако на правим вредностима у циљу заустављања свих врста насиља и развијања код ученика емпатије, солидарности, заједништва и свих других врлина. У том циљу, у нову школску годину улазимо и са забраном коришћења мобилних телефона, коју је подржао и Савет родитеља”, рекла је директорка школе Биљана Жујовић.

Овогодишња генерација има укупно 144 првака у општини Лајковац, а школа у Лајковцу 112 првака.

У ОШ “Миле Дубљевић” , која има 880 ученика, што је дугогодишњи оквирни стандардни број ученика ове школе, распоређених у 56 одељења, три је одељења првака. Учитељице су Љиљана Лучић, Душица Кузнецов и Марина Латковић.

Марко Мирковић је у име Полицијске станице Лајковац је рекао да је са становишта безбедности ученика почетак нове школске године дочекан спремно и да ће све три матичне школе и свих 11 издвојених одељења на подручју општине Лајковац имати полицијске службенике у обе смене. Истакао је уврежено добру сарадњу са свим директорима школа и наставним особљем и изразио наду да ће на плану безбедности деце у школама све тећи онако како сви желе и како је ревносно планирано.

Све учионице првог дана нове школске године биле су у знаку добродошлице будућим првацима.