Председник Живковић учествовао на састанку Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије у Ваљеву

У петак је у Ваљеву одржан састанак представника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије са командантима и начелницима штабова за ванредне ситуације Колубарског управног округа. У име наше локалне самоуправе састанку је присуствовао председник општине Андрија Живковић, уједно и командант Штаба за ванредне ситуације Колубарског управног округа. Циљ овог скупа било је сагледавање стања и утврђивања ризика који угрожавају животе људи и материјална добра на подручју Колубарског округа.Делегацију МУП-а је предводио државни секретар Бранко Јоцић и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић. Састанку су присуствовали директор „Србијавода“ Горан Пузовић, државни секретар Министарства животне средине Александар Дујановић, представници Канцеларије за управљање јавним улагањима, ОДС Електроснабдевање. Састанку су присуствовали и председници општина и начелник Колубарског округа, као и начелници штабова за ванредне ситуације из ових општина.
Председник Живковић је на састанку представио реализоване и планиране активности општине Лајковац на заштити од поплава, које су 2014. године нанеле велику штету и угрозиле становништво. Најавио је да је сарадњом републичких институција и локалне смаоуправе обезбеђено 15 милиона динара за санацију насипа на левој обали Колубаре, узводно од Јолића воденице у зони аутопута. Ови радови треба да почну већ следећег месеца. Заједно са претходним уређењем обале и насипима на Колубари требало би да представља потпуну заштиту од изливања.
Нови начелник Сектора за ванредне ситуације после смрти Предрага Марића је Лука Чаушић, в.д помоћника министра и начелник Републичког штаба за ванредне ситуације. Он је рекао да су у Сектору за ванредне ситуације срећни што се први пут овим интензитетом улази у превентивне активности када су у питању све врсте елементарних непогода, пожара, снежних наноса:
-Колубарски округ има чиме да се похвали. Доста тога је урађено у последњих неколико година, а ја сам овде био 2014. године када су биле оне катастрофалне поплаве. Дакле, ово су састанци који дефинишу проблематичне тачке, дефинишу шта можемо да урадимо. Сваки округ у Републици Србији, сваку локалну самоуправу ћемо обићи да видимо како заједнички да смањимо ризик на најмању могућу меру.

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић је подсетио на дешавања 2014. године, када је Ваљево био један од градова који је тешко страдао у поплавама у Србији.
-Иза тога су дошли озбиљни радови. Влада Републике Србије, тадашњи премијер, а сада председник Србије Александар Вучић је увидео са каквим се ми потешкоћама у Србији, што се тиче сектора вода, боримо и из године у годину та издвајања Републике Србије за сектор вода се повећавају. Епилог је да смо завршили озбиљну регулацију. Завршена је брана Стубо – Ровни, регулисали смо корито Колубаре, радили смо и на Обници и Јабланици, дакле све реке које пролазе кроз Ваљево су регулисане, уређене и безбедне. Имали смо седницу Републичког штаба за ванредне ситуације пре месец дана, где је Александар Вулин, који је командант Републичког штаба за ванредне ситуације и министар унутрашњих послова дао задатке превасходно свом сектору, својим људима и свима нама који се налазимо у сектору одбране, да у наредном периоду обиђемо округе, да сагледамо све те проблеме које имамо и на локалу и ми заједно у држави…

Материјал преузет од: www.valjevo.rs