Представљена књига „Скривена историја“ Сретена Јаковљевића

Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 1941-1945 Сретена Јаковљевића, историјска књига на коју се дуго чекало, представљена је лајковачкој публици у пуној сали Градске куће. Књижевној вечери, која је трајала близу два сата, присуствовали су бројни љубитељи књижевности и историје.

Организатор програма била је Градска библиотека Лајковац, а поред аутора књиге, говорили су професори историје Рајко Сарић и Ратко Вукелић, као и мр Дарен Миливојевић. Присутне је у име организатора поздравила и пригодним речима се обратила директорка библиотеке Снежана Шкорић.

Дуго скривани и потискивани догађаји о усташким злоделима над Србима у НДХ коначно дати читаоцима на суд, изазвали су велику пажњу овдашње публике, посебно због чињенице што је управо са тих простора велики број расељених уточиште нашао у овој средини, тако да су били најбројнији у сали.

Књига је резултат ауторових вишедеценијских истраживања докумената у архивама, као и непосредних разговора са учесницима Другог светског рата. Сретен Јаковљевић је навео да је било тешко прикупити ту грађу, да је много тога остало необјављено, али да књига оставља доста простора да се може проширити.

– Почео сам да прикупљам грађу за ову књигу још 1990. године. Као сарадник Одбора за истраживање геноцида над српским народом и другим народима Југославије у 20. веку Српске академије наука и уметности могао сам ући у архиве у Београду, Сарајеву и Мостару. За ових 30 година то се сложило у једну књигу. С једне стране је оригинална грађа из архива, а са друге су приче живих сведока. Требало је да се оне садржајно и методолошки среде и да се укомпонују у једну обичну причу која ће бити читљива. Kњига открива доста тога што је до сада било непознато, између осталог даје одговор на велику дилему и мит о Титовој генијалној превари непријатеља рушењем моста на Неретви. Овом књигом покушавамо многе скривене приче да отргнемо од заборава, а поготово што се у рату заборављају судбине и страдања „малих“ људи, а њихове приче чине најверодостојнији мозаик истине о ратним ужасима. Комунисти су величали своју победу, скривали грешке и злочине које су учинили, а југословенску војску приказали као негативце. У то име многе злочинце и кривце за српска страдања 1941. године никада нису извели пред лице правде. Истину нису скривали само победници, већ и поражени, припадници југословенске војске због сопствене сигурности и будућности своје деце – рекао је Јаковљевић, између осталог.

Јаковљевић се у књизи посебно осврнуо на немачку операцију „Вајс“ – битку на Неретви 1943. године, која је остала најконтроверзнија тема у историји Србије и која се сада након 80 година сагледава од великог мита до истине. Ааутор се са посебним пијететом осврће на жене, мајке, супруге и децу из тог периода, „безимене“ хероине које су на најбруталнији начин страдале, убијане, силоване, а усташе су им из руку отимале децу. Аутор за њих каже да су трпеле, патиле, орале, копале и биле у сенци мушкараца и због тога заслужују јединствен споменик захвалности.

Надахнуто и исцрпно, уз познавње тематике, говорили су сви учесници промоције књиге, успевајући да одрже пуну пажњу публике и подстакну на питања и интерактиван однос и разговор о овом делу које је по мишљењу многих драгоцено дело за откривање истине о ратним догађајима тог времена.