Програм поводом Празника општине Лајковац

Свечаном академијом и отварањем обновљених споменика културе, Радића Конака и Конака Брене Михајловић, Лајковац ће у недељу 17. септембра обележити Празник општине.

Званицама и суграђанима обратиће се председник општине Андрија Живковић и уручити годишња јавна признања истакнутим појединцима. У програму ће учествовати хор „Свети Серафим Сваровски“ из Зрењанина и глумац Лепомир Ивковић, који ће читати одломке из дела Радована Белог Марковића.

Председник општине ће кључеве конака предати Снежани Шкорић, директорки Библиотеке „Радован Бели Марковић“, која ће убудуће управљати овим простором. У једном објекту ће бити одељења и књижни фонд лајковачке библиотеке, док ће у другом бити Завичајно одељење и легат Радована и Емилије Марковић (опремање оба конака и усељење тек следи). Предвиђено је да се у конацима, дворишту и амфитеатру одржавају различити културни програми.

Као репрезентативне зграде специфичне архитектуре за рурално подручје из 19. века, конак Радића и конак Брене Михајловић проглашени су за споменике културе, а измештени су из Малог Борка због ширења угљенокопа.

Поводом Празника општине за викенд ће бити организован и први Куп Лајковца у фудбалу за млађе категорије, уз учешће преко 500 малишана из више клубова и школа фудбала, а вечерас ће у галерији Културног центра бити отворена изложба радова са летошње ликовне колоније крај Колубаре.

Као Празник општине обележава се дан када је 1908. године први воз прошао кроз Лајковац, био је то 16. септембар, али се кроз њега преламају и Дан железничара (15. септембар) и Дан ослобођења у Другом светском рату – 17. септембар 1944. године.