Промоција акције предаје оружја

Припадници Полицијске станице Лајковац организовали су промоцију акције предаје оружја постављањем промотивног штанда у центру Лајковца, за којим су се налазили полицијски службеници информишући заинтересоване грађане о начину предаје оружја и муниције без доказивања порекла и кривичне одговорности.

Грађани су прилазили штанду, разговарали са припадницима полиције и начелно изражавали подршку акцији. Припадници полиције су у разговору са Лајковчанима на штанду истицали да грађани који предају оружје, за које немају документа, чине веома важну ствар и на тај начин доприносе личној, породичној и општој безбедности свих грађана. Један од Лајковчана, који је међу првима пришао штанду је рекао да је већ предао пиштољ, који је игром случаја набавио деведесетих година, и да му је драго што се напокон отарасио оружја које му никада није ни требало.

Поједини грађани су се интересовали о томе да ли се морају оставити лични подаци приликом предаје оружја и да ли стварно не морају доказивати његово порекло. Све неопходне информације грађани су добили на штанду, као и промотивне флајере. Грађанима је више пута поновљено да приликом предаје оружја нису у обавези да се легитимишу, да апсолутно неће сносити никакве последице уколико се ради о нелегалном оружју, нити ће се у евиденцијама полиције водити као власници нелегалног оружја. Као посебно важно је наглашено то, да је приликом предаје оружје које је остало иза покојних лица, потребно дати податке, како се то легално оружје више не би налазило у евиденцији полиције.

Након што је Министарство унутрашњих послова Републике Србије позвало грађане који поседују нерегистровано оружје да га до 8. јуна без икаквих последица предају најближој полицијској станици, у Полицијској станици Лајковац је, с обзиром да је реч о малој средини, одзив грађана изненађујуће висок. Како сазнајемо, Лајковчани током акције предају највише пиштоље, старе ловачке пушке и ситну муницију.   

Оружје у нелегалном поседу грађани, без икаквих последица, могу предати сваког дана у Полицијској станици Лајковац у било које време, а осим личног доласка и предаје, могу то учинити и без напуштања свог дома, контактирањем Полицијске станице и позивом полицијских службеника да дођу по оружје и експлозивне направе и преузму их.

Министарство унутрашњих послова позива грађане да се одазову позиву и до 8. јуна, било лично или позивом полицији да по нерегистровано оружје дође, предају нелегално оружје, муницију и експлозивне направе. Грађани који предају оружје које је код њих остало иза покојних лица, као и грађани који предају нелегално оружје неће сносити никакву одговорност и последице, уколико оружје предају до 8. јуна 2023. године.