“Прозна чуда Радована Белог Марковића” у Ваљеву

Лајковачки књижевник Радован Бели Марковић прошле недеље био је гост Матичне библиотеке „Љубомир“ Ненадовић“ у Ваљеву у оквиру чувеног серијала “Догађања у Дворишту”. Књижевно вече са Белим, којег Ваљевци својатају као и свог, названо је “Прозна чуда Радована Белог Марковића”. О феномену литературе Белог Марковића говорио је најбољи познавалац његовог дела професор Филолошког факултета, др Радивоје Микић, док је разговор водио књижевни критичар Остоја Продановић, такође велики зналац књижевности, запослен деценијама у ваљевској библиотеци.

Наш суграђанин увек је надахнут када говори о комшијском Ваљеву, где је и започео каријеру радећи као новинар у недељним новинама „Напред“.

„Двориште“ је длан земље у Белом Ваљеву на коме се дешавају чудесне ствари, где се књижевна реч чује и свиђа и то је тако већ три деценије, па се с добрим разлогом може назвати посебном ваљевском институцијом”, рекао је, између осталог Бели. Како се наводи на сајту Матичне библиотеке, „одговарајући на бројна питања водитеља ове вечери, Остоје Продановића, књижевни бард је говорио и о својим “ваљевским годинама”, о Лајковцу,  о песимизму и лирској природи књижевних и стварних светова, о гиштовима и “мнимом литерати Р.Б.М.” у њима, о свом чудесном књижевном језику и уздигнутости поетског света у односу на обичан и свакодневни, о захвалности због објављивања његових сабраних дела, помоћи и подршци на које је наилазио итд.“.