Радионица „Прсти“ Данијеле Квас у „Лептирићу“

Градска библиотека Лајковац, у сарадњи са Предшколском установом “Лептирић“, организовала је радионицу “Прсти” дечијег писца, професорке српског језика и књижевности Данијеле Квас. Циљ радионице ,,Прсти’’ одржане у вртићу јесте да кроз рецитовање, глуму, цртање и певање малишани изразе своју креативност и заволе књигу.

Реч је о игроказу у коме учествују најмлађи. Наиме, у оквиру збирке песама Данијеле Квас ‘’Рецитанка” налази се игроказ “који нас учи да, упркос томе што смо различити, а принуђени смо да живимо заједно, морамо да научимо да будемо толерантни, да се волимо и да су књиге корисне”, појаснила је ауторка.

 “Својим стваралаштвом се, већ више од једне деценије, обраћам рецитаторима, али и деци која уопште воле поезију. На овај начин желим да деци ставим до знања да су књиге корисне, да захваљујући поезији можемо глумити, рецитовати и певати, да књиге не треба да стоје на полицама и купе прашину, већ када аутор изда књигу она треба да живи. Пошто су ове књиге већ популарне широм Србије, а ова радионица је већ наишла на одличан одзив, мени је било важно да то представим и најмађим Лајковчанима“,  каже ауторка радионице Данијела Квас.

Данијела Квас иза себе има две збирке песама. Поред поменуте „Рецитанке“ објавила је и „Читанку за рецитаторе“ која спаја две уметности: уметност речи и ликовну уметност, јер је свака рецитација пропраћена адекватним илустрацијама.

Ова радионица је само део активности и дружења Градске библиотеке   са децом из “Лептирића”.  Током године организују се бројне посете и дружења са малишанима Предшколске установе “Лептирић”, са којом Градска библиотека Лајковац  има одличну сарадњу.

Директорка ПУ “Лептирић” Мила Лончар Митровић је нагласила да установа најразличитијим садржајима континуирано поклања пуну пажњу свим сегментима развоја личности детета, а да је посебно важно да од најранијег узраста заволе књигу и развију своју креативност; реализована радионица управо томе даје пуни допринос.

Радионица “Прсти” Данијеле Квас је очекивано наишла на сјајан пријем код лајковачких малишана.