Радови на Парохијском дому Црквене општине Врачевић

Да општина Лајковац континуирано и организовано брине о свим црквеним објектима на свом подручју потврђују и актуелни радови на реконструкцији крова парохијског дома у Латковићу, у Црквеној општини Врачевић. Општина Лајковац је након спроведеног Конкурса за рекострукцију, санацију и изградњу верских објеката на територији општине определила три милиона динара за реконструкцију кровног покривача парохијског дома у Латковићу.

Храм Светог Георгија у Латковићу, који се налази на свега стотинак метара од Врачевића и обода лајковачке општине према општини Љиг, сабира вернике из Врачевића, Доњег Лајковца и Латковића. Црква у Латковићу изграђена је четрдесетих година прошлог века, обновљена је захваљујући локалном становиништву, а потом одржавана и уређивана бригом локалних самоуправа, у највећој мери општине Лајковац. Парохијски дом је саграђен осамдесетих година, тако да је време учинило своје, те је његова реконструкција била неопходна. Кров на парохијском дому, који мештани три села користе за све обреде, дошао је и до фазе прокишњавања.

Приликом обиласка радова на парохијском дому у Латковићу, заменик председника општине Лајковац  Обрад Милутиновић је рекао:

 – Конкурс је био јаван, свака црквена општина на територији општине Лајковац имала је могућност да се пријави и конкурише за средства. Комисија је одлучила да средства определи за парохијски дом у Латковићу, односно Храм Св. Ђорђа, који је услед временских услова оштећен и долази до прокишњавања. Приоритети су били да сачувамо оно чиме се већ располаже, тако да је Црквена општина Врачевић добила три милиона динара за реконструкцију кровног покривача парохијског дома у Латковићу. Потписани су уговори и комплетна инвестиција се на лицу места реализује, радници су на градилишту. Завршетак радова очекујемо до средине децембра, јер смо у разговору са одговорним извођачем сазнали смо да временски услови неће утицати на динамику. Актуелним радовима биће побољшана и енергетска ефикасност, јер на самој плочи објекта биће постављена изолација, непропусне фолије и пратећа звучна изолација.

Протојереј ставрофор Ненад Вучићевић, изразио је велику захвалност општини Лајковац и општинском руководству које је препознало значај парохијског дома у Латковићу, који окупља велики број верника из три околна села:

– У Латковићу је специфична парохија јер на сто метара одавде почиње село Врачевић, чији мештани, као и мештани Доњег Лајковца долазе да врше обреде крштења, венчања и резање славских колача. Општина Лајковац је помогла у реновирању комплетне цркве код нас, од санирања влаге унутра, до уређења зидова и промене комплетног тишљераја, олука и фасаде која је урађена на цркви, као и стаза које красе ово двориште. Сада је на реду парохијски дом. Посебна захвалност председнику општине Лајковац, који је имао разумевања и схватио да црква јесте објекат који се налази на територији општине Љиг,  али да је народ жива црква. Зато је са својом општином имао пуно разумевања да приђе овој црквеној општини и помогне овом народу, како би имао своју цркву и црквену општину која ће бити јако лепа. Сама реч црквена општина Врачевић довољно говори коме овај храм, двориште и црква припадају, да припадају општини Лајковац. Хвала и потпредседнику Обраду који је дао допринос да завршимо и спасимо парохијски дом и да више не прокишњава. Ту је сала у приземљу, где се народ састаје, слави и проводи време после сваке службе, да попију кафу и поразговарају о њховим проблемима и потребама. Хвала општини и надам се да ће имати разумевања и даље, да ставимо фасаду и променимо тишљерај на овој црквеној јединици.

Заменик председника општине Лајковац Обрад Милутиновић је овом приликом подсетио и на бројне друге  инвестиционе радове, оцењујући ову грађевинску годину успешном:

– Поред радова на изградњи Извиђачке улице и тротоара у Селу Лајковцу, изградње игралишта у Боговађи,  у фази радова је паркинг код “силоса” у центру Лајковца , партерно уређење конака Брене Михајловић и Радића конака,  а до краја године планирано је и партерно уређење Дома у Јабучју. Сеоска кућа у Пепељевцу је у завршној фази и ускоро ће бити у функцији. Надам се да ће грађевинска 2023. година бити једнако успешна као и ова и да ће објекти које смо планирали бити завршени.