Расправа о плану јавних инвестиција 2019-2022.

Јавна расправа о Нацрту плана јавних инвестиција општине Лајковац 2020- 2022. године одржана је у Градској кући, у присуству представника надлежних органа и општинских јавних служби. Овим чином испуњена је законска процедура у корацима при доношењу Плана јавних инвестиција. По спроведеној јавној расправи, а пре израде Предлога плана јавних инвестиција општине Лајковац у периоду 2020-2022, биће биће размотрени сви предлози јавности прибављени у току јавне расправе. Надлежни позивају грађане, удружења, стручну и осталу јавност да учествују и даље у поступку.

Јавни увид у Нацрт Плана јавних инвестиција општине Лајковац 2020-2022. године трајао је од 30. августа до почетка јавне расправе 18. септембра, а заинтересована лица ипак могу доставити своје предлоге, сугестије и мишљења о Нацрту плана на обрасцу предлога идеје капиталног пројекта или на други начин у писаној форми – лично преко Писарнице или поштом на адресу Општине Лајковац све до 1. октобра, речено је на јавној расправи. Образац могу преузети на општинском сајту.

Руководилац ресорног одељења дипл. инж. Предраг Мирковић је констатовао да је јавна расправа успела и додао:

-Поред запослених у Општинској управи, присуствовали су и поједини директори и руководиоци јавних предузећа и установа, било је и грађана који су имали и сугестије и питања. Наравно, ово данас није крајњи рок, како је првобитно било замишљено. До 1. октобра сви заинтересовани могу доставити Одељењу за буџет и финансије предлог неког капиталног пројекта за који мисле да је потребан и да је квалитетан, за који ће општина вероватно наћи средства и омогућити да га у неком наредном периоду подржи, односно финансира.”

На питање, које су главне одреднице Нацрта трогодишњег Плана јавних инвестиција, Мирковић је одговорио:

-Издвојио бих наставак сарадње са Канцеларијом за јавна улагања. Тренутно је у току набавка за реконструкцију школе у Бајевцу, вредност овог пројекта је око сто милиона динара. Ових дана ћемо објавити и поступак јавне набавке за реконструкцију средње школе у Лајковцу. Значи, после 40 година дошло је време и за то да се школа реконструише, усклади са свим прописима, биће ту неких техничких детаља техничких који до сада нису виђени у нашим образовним објектима, ни у региону. Такође, преко Канцеларије смо договорили, фактички је општина Лајковац завршила тај део који је био обавезујући, припрему пројектно – техничке документације за комплетну санацију водоводне мреже за насељено место Лајковац. У питању је вредност радова око 240 милиона динара или два милиона евра, кроз које ће бити извршена замена свих азбестних цеви, свих цеви пречника мањег од Фи 100; биће урађени нови прикључци, неколико нових бустер станица, а такође биће одрађена и изградња телеметријског система – праћења у реалном времену свега онога што чини један водоводни систем, и протока и варирања притиска, тако да ће и наше комунално предузеће “Градска чистоћа” и сви грађани имати један и рационалнији и квалитетнији водоводни систем. Све оно што се сада дешава, ови проблеми којима смо сведоци неколико година уназад, са тим пројектом и будућим прикључењем на систем “Стубо – Ровни” бити решени. Имаћемо редовно воду, цена воде ће бити повољнија, а што је најважније биће је увек.

Поред тога што је општина Лајковац једна од првих и тада малобројних локалних самоуправа која је својевремено отпочела изградњу Постројења за пречишћавање отпадних вода, сада и сеоска подручја лајковачке општине добијају постројења за пречишћавање отпадних вода. О динамици реализације изградње постројења на сеоском подручју, Мирковић каже:

-Изградња постројења у Словцу је завршена. У току су радови повезивања на мрежу. “Градска чистоћа” управо изводи радове на повезивању цевовода, како би постројење могло да ради. Што се тиче Боговађе, завршена је техничка документација, републичка Дирекција за имовину дала је сагласност да локална самоуправа на потребним парцелама може да ради и фекалну канализацију и постројење. Средства за изградњу постројења у Боговађи била су предвиђена овогодишњим општинским буџетом, међутим оно је морало бити привремено скинуто због укидања директног финансирања “екологије” локалним самоуправама. Има назнака, ми очекујемо да ће та одлука бити укинута, али и ако остане, не треба грађани Боговађе да брину. Ми смо конкурисали и код Министарства грађевине за наставак изградње фекалне канализације и изградњу Постројења за пречишћавање отпадних вода, као и код Канцеларије за јавна улагања.

Радови на изградњи базена су завршени, а и сви остали пратећи радови су у завршној фази, констатовао је Предраг Мирковић:

-Објекат затвореног базена је завршен. Уговорени су радови на партерном уређењу, кроз које ће објекат базена бити повезан на водоводну, канализациону и електро-енергетску мрежу. Трафо је такође завршен. Оно што је још преостало јесте изградња котларнице и та набавка је управо објављена, тако да ће изградњом котларнице цео тај технолошки процес рада базена бити заокружен и вероватно ће то бити почетком наредне године. Не бих заиста да прејудицирам рокове, али то је ту, при крају је.

По свему судећи, Бренин и Радића конак, који су са обода угљенокопа пресељени на парцелу испод стадиона Железничара, на прагу су да добију своју функцију: “Уговор са “Колубаром” је потписан, то нас чека следеће године, финансијска средства су обезбеђена”, потврдио је Мирковић. На потезу су, како сазнајемо, установе културе и прецизирање садржаја који ће у конацима бити реализовани.

Новина и перспектива има и везано за Индустријску зону у Непричави:

– Комплетна планска документација је завршена за Индустријску зону у Непричави. То је такође везано за могућност финансирања обилазнице од Непричаве до Ћелија. Такође су ту врло повољне индиције да би држава то финансирала, посебно у склопу изградње саобраћајнице од Иверка до петље у Непричави, а наша обилазница се логички наставља на ту саобраћајницу и даје везу од Непричаве до Ибарске магистрале. Ако то буде, да та линија буде финансирана од стране државе, ми ћемо врло брзо моћи да одрадимо и обилазницу која пролази кроз Индустријску зону, тако да је то везано једно са другим. То су велике инвестиције, у питању су милиони евра. Постоје повољне индиције да ћемо тај новац и добити од државе, у ту сврху.”

Као руководилац одељења, анализирајући урађено Мирковић каже:

-Урађено је доста, то сте сведоци сви. Планирано је доста и за овај трогодишњи период одрађене су неке ствари које су дуго чекале да буду завршене, као што су: уређење самог центра Лајковца, Градски трг са воденим површинама, у току је набавка за уређење простора – односно изградњу парка на простору старе пијаце, урађена је нова пијаца, базен се приводи крају, почиње реконструкција школа, у току је набавка за Дом у Пепељевцу – на који се чека дуго, прошлогодишње и овогодишње активности на реконструкцији и изградњи путне мреже су толико обимне да би њихово набрајање потрајало, а реализоване су и преко локалног буџета и уз значајну помоћ државе…Урађено је доста. Вероватно може и више. Трудићемо се да у овом трогодишњем плану одрадимо и неке ствари које нису започете, а које су неопходне свима нама – закључио је агилни Предраг Мирковић.