Реконструкција пута „стара ћирина пруга“

Први пут након 50 година асфалтира се комплетна траса старе ћирине пруге у дужини од 12 километара, која спаја општине Љиг и Лајковац од Латковића, преко Доњег Лајковца, Боговађе и Пепељевца до Лајковца. Пројекат се реализује државним средствима, а ове значајне радове, који ће сасвим извесно бити завршени до краја лета, изводи фирма „Страбаг“. Представници руководстава две суседне општине, са најближим сарадницима, обишли су радове на траси старе ћирине пруге, уз констатацију да су односи општина Љиг и Лајковац током последњих пар година битно интензивирани и побољшани.

Реконструкција трасе старе ћирине пруге почела је на подручју општине Љиг, у Латковићу. Драган Лазаревић, председник општине Љиг, овом приликом је изјавио:

“Путеви су ти који спајају две општине, путеви су ти који значе комуникацију и који спајају живот мештана. Ово је изузетан дан за ове две општине. Траса старе ћирине пруге, која спаја две општине, није никада била асфалтирана. Захваљујем председнику Александру Вучићу, који је препознао проблеме које имају грађани општина Љиг и Лајковац. Током последње две године инвестиције које је општина Љиг добила од државе износе близу милијарду динара и наставак такве сарадње очекује се и у наредном периоду. Ми смо у месним зајадницама љишке општине асфалтирали много путева. У овој години, асфалтирано је близу 20 километара и имамо и другу фазу од још 20 километара која ће бити настављена. Од 2015. године близу 115 километара смо асфалтирали у општини Љиг”

Председник општине Љиг Драган Лазаревић је овом прилоком подвукао значај заједничког наступа више општина у реализацији важних пројеката. Да спој општина, па и округа, даје резултате илустровао је примером пројекта “Стубо Ровни. Председник Лазаревић је рекао и да је Колубарски округ захвалан председнику Александру Вучићу, на томе што је округ добио велика средства у овој години, посебно за асфалтирање путева. Констатовао је такође, да су овакви пројекти приближили суседне општине и побољшали њихову сарадњу.

Ненад Џајевић, заменик председника општине Лајковац, видно задовољан што се комплетна траса старе ћирине пруге након пола века реконструише је рекао:

” Ово је изузетно битан дан за општине Љиг и Лајковац. Ово је државна инвестиција. ЈП „Путеви Србије“ су издвојили средства у буџету за реконструкцију трасе старе ћирине пруге у дужини од 12 километара, а од те трасе је негде око 10 километара на подручју лајковачке општине и то је јако добро за села која се налазе на овој траси. У питању су Доњи Лајковац, Боговађа, Пепељевац и варош Лајковац. Асфалт ће доћи до старог железничког моста на Колубари. У питању је јако битна инвестиција за општину Лајковац. Ово је све у склопу пакета инвестиција од 360 милиона динара, које су Путеви Србије определили за општину Лајковац. Као што смо урадили регионални пут кроз центар Јабучја, биће реконструисан и регионални пут од Лајковца до Скобаља . Уз та два регионална пута и шест локалних путева, реконструише се сада и траса старе ћирине пруге. Ево, урађено је већ нешто преко три километра асфалта ове трасе од Латковића, кроз Доњи Лајковац и наставља се даље према Боговађи и Лајковцу.

И Џајевић је захвалио председнику Александру Вучићу на иницијативи да се сви ови регионални и локални путеви ураде и да са побољша комуникација између две општине.

„Ми раније нисмо имали толико блиску сарадњу са појединим суседним општинама, поготово са Љигом. Овакви пројекти нас спајају и појачавају комуникацију између две општине, све то свакако отвара простор за неку каснију заједничку сарадњу у реализацији других инфраструктурних пројеката, као и пројеката који се тичу привреде и довођења инвеститора. Сви заједно смо били на састанку код министра полиције др Небојше Стефановића и ово што сада реализујемо је на његову иницијативу. И по овом питању посебну захвалност изражавам председнику општине Уб Дарку Глишићу. Био је на том састанку присутан и директор Путева Србије Зоран Дробњак и тада је обећао да ће и Лајковац и Љиг добити доста средстава, баш за изградњу оваквих путева. Тако да захваљујући њима, министру Стефановићу, Дробњаку и Дарку Глишићу, добијено је три милиона евра или 360 милиона динара. То је огромна цифра и огромна инвестиција за општину Лајковац, упућена у путну инфраструктуру.”

Поједине деонице трасе старе ћирине пруге до сада су само парцијално реконструисане и асфалтиране, на подручју лајковачке општине први пут 1979. године, а ово је након 50 година прва реконструкција комплетне трасе. Дарко Јевтић, председник Месне заједнице Доњи Лајковац није крио одушевљење:

“Ово је свакако велики дан за нашу месну заједницу, управо из разлога што се на њега чекало преко 50 година. Захваљујем се председнику општине Лајковац, као и свим челницима лајковачке општине, који су успели да се изборе за реализацију овог пројекта, који финансирају Путеви Србије. Свакако, ово је велика ствар за наше село. Овај пут, поред тога што повезује две општине, пролази кроз наше село у дужини од четири колометра. Ово је једна од највећих инвестиција у историји наше месне заједнице, која директно утиче на бољи и лепши живот наших мештана.”

Дарко Тодоровић, председник месног одбора СНС, такође се захвалио свима који су допринели реализацији овог пројекта и додао:

“Ово су чекали наши дедови и очеви, ево ми смо коначно дочекали, тако да ми са три локална пута излазимо на пругу, два су нам асфалтирана и остало нам је још један да спојимо. То је то и онда имамо излазак целог села, тиме скраћујемо пут до Боговађе, односно Лајковца, за неких четири до пет километара. Захваљујем се председнику и председнику странке. У последње две године смо радили три локална пута, остао је тај још један да спојимо са пругом. Овим, за десет минута ћемо бити у Дудовици, за 15 минута у Љигу, тако да смо максимално побољшали све прилазе и скратили све везе. Путеви су нам и били главни проблем у селу. Позивам младе да остају на селу. Ја се надам да ће нам у следећем мандату 90% путева бити асфалтирано и да ће бити обезбеђени сви услови за живот на селу.”

Уз то, већ планираном и најављеном реконструкцијом трасе од Пепељевачке рампе, Железничком улицом до прве раскрснице на Триангли и узимајући у обзир да је наставак деонице до Железничког моста већ асфалтиран, актуелним радовима на реконструкцији трасе старе ћирине пруге комплетира се потез од Латковића до Пепељевачке рампе. Тиме се уједно добрим делом и санирају последице штете на путевима настале изградњом коридора и добија једна важна комплетно урађена путна целина.