Саопштење Штаба за ванредне ситуације Општине Лајковац

Због увођења ванредног стања на територији Републике Србије данас је заседао Штаб за ванредне ситуације Општине Лајковац, којим је председавао Андрија Живковић, председник општине Лајковац. Штаб се водио препорукама добијеним од Окружног штаба за ванредне ситуације Колубарског округа, чији је командант Горан Миливојевић. Све добијене препоруке су усвојене и примењиваће се од данас. Паници и претераној бризи нема места, а све одлуке и препоруке донете су ради превентиве – како се број заражених у Лајковцу и на територији Републике Србије не би ширио.
Закључци Штаба за ванредне ситуације Општине Лајковац:
Све битне установе ће функционисати. Поједине установе ће функционисати са смањеним режимом рада. Од данас се обуставља рад Предшколске установе и свих школских установа које се баве основним и средњошколским образовањем на подручју лајковачке општине. Од данас престаје са радом и Спортски центар, обустављају се сви спортски догађаји и тренинзи у Спортској хали, прекида се и рад теретане. Биће затворени и Културни центар и Градска библиотека.
Општина ће функционисати са смањеним режимом рада, али са истим радним временом од 7 – 15 часова. По препоруци Владе, сви старији од 60 година радиће од куће, ићи ће на плаћено одсуство, као и сви хронични болесници и самохрани родитељи. Да не би настајале гужве у згради Општине, грађани ће се јављати дежурном портиру који ће једног по једног суграђанина пропуштати у хол Општине како би обавили неопходне послове.
Отворен је и Кол центар (014) 343 – 1120, који ће дежурати 24 сата дневно. Његова главна сврха јесте да се јаве суграђани, пре свега старији од 65 година, који имају потребу да им се нешто обави или да им се основне животне намирнице допреме кући. Кол центром координира Бранко Ивановић, а имаће волонтерску помоћ два друштва: „Каструм бродаре“ из Ћелија и ПСД “Ћира” Лајковац. Чланови друштава ће набављати и достављати намирнице или завршити неки неопходан посао за најстарије и најугроженије суграђане.
Сви грађани са симптомима вируса корона моћи ће да се обрате 24 часа дневно на број телефона Дома здравља (014) 343 – 1124 и Хитне помоћи 194.
По препоруци Владе Србије, од данас ступа на снагу и одлука о ограниченом радном времену за угоститељске објекте на територији општине Лајковац. Угоститељски објекти ће моћи да раде од 8 – 20 часова. Такође се мора поштовати и одлука да у том времену угоститељски објекти немају више од 50 гостију истовремено.
Комунално предузеће “Градска чистоћа” ће радити пуним капацитетом. Биће појачано одношење смећа и хигијена улица.
Општина Лајковац је данас формирала и Стручно-оперативни тим за епидемије (СОТ). Координатор тима је директорка Дома здравља др Љиљана Молеровић, у тиму су и заменик председника општине Ненад Џајевић, директор комуналног предузећа Бојан Богдановић, комунални инспектор Душан Радовић, командир Полицијске станице Марко Мирковић, др Драган Миловановић и др Војка Ђурић Марковић.
Упућује се апел свим старијим суграђанима да без преке потребе не излазе из својих домова, уз подсећање да за све оно што им је потребно могу да се обрате Кол центру, који ће бити доступан 24 сата дневно.