Састанак са трговцима поводом реализације општинских ваучера

Општина Лајковац издвојила је из буџета близу седам милиона динара за помоћ својим најугроженијим суграђанима. Одлуком Штаба за ванредне ситуације, вредносни ваучери у износу од по 2.500 динара намењени су свим грађанима са подручја лајковачке општине чија су месечна примања, односно пензије испод 30. 000 динара и незапосленим лицима. База података је ПИО Фонд и евиденција Националне службе за запошљавање, тако да појединачног пријављивања грађана неће бити јер за тим нема потребе. На списку за ваучере наћи ће се близу 3.000 грађана општине Лајковац. Подела ваучера грађанима биће извршена наредне седмице, од 11. до 15. маја, по свим месним зајеdницама на подручју лајковачке општине. О терминима расподеле ваучера грађани ће бити благовренмено обавештени. Грађанима који буду спречени да их лично преузму ваучери ће бити достављени на кућну адресу. Своје ваучере у локалним трговинама грађани ће моћи да реализују током наредних месец дана.

Оваква активност Штаба значиће пуно грађанима, али ће истовремено бити и драгоцена помоћ малим трговинама, чији су власници са подручја општине Лајковац. За разлику од осталих локалних самоуправа, које су се одлучивале махом за пакете помоћи, општина Лајковац се одлучила за варијанту новчаних ваучера, који ће помоћи истовремено и најугроженијим грађанима и локалној привреди.

Најпре је упућен Јавни позив свим власницима трговинских радњи на подручју лајковачке општине, који су спремни да се преко њихових радњи реализују ваучери. Јавном позиву се одазвало осам трговинских радњи, регистрованих на подручју општине Лајковац, што је и био кључни услов: СТР БОКС Ђорђа Вићентијевића са три радње у Лајковцу, СТР Милићевић са две радње у Лајковцу и радњама у Словцу и Пепељевцу, СТР БОЖИНОВСКИ, Радмила Анђелковић Лајковац, СТР СТЕФИ Рајка Стефановића Лајковац, Здрава храна ЈОВАНА породице Ненадовић у Лајковцу, СТР ПАНТЕЛИЋ Бајевац и СТР ЗОРАНА ЖУЈОВИЋ у Врачевићу. Занимљиво је да се јавном позиву локалне самоуправе за реализацију ваучера није одазвала ниједна трговина из Јабучја, па ће мештани Јабучја своје ваучере морати да реализују у Лајковцу.

Локална самоуправа је, након реализације Јавног позива, крајем ове седмице у Градској кући организовала састанак са власницима локалних трговина, који су изразили спремност да се преко њихових радњи реализују ваучери. Власници локалних трговинских радњи су начелно изразили велику захвалност и сви су рекли да су пријатно изненађени овим гестом локалне самоуправе, који ће битно помоћи и њима у критичном периоду у функционисању и пословању.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић је овом приликом нагласио да је идеја управо била да се помогне најугроженијим суграђанима, а истовремено да се помогне и привредним субјектима који живе и раде на територији лајковачке општине. Дакле, близу седам милиона динара из општинског буџета добро ће доћи и грађанима и привредним субјектима који порез плаћају управо овде у лајковачкој општини.

У име власника локалних трговинских радњи медијима се обратио Ђорђе Вићентијевић, који је видно задовољан оптимистично изразио наду да за локалну привреду долазе бољи дани, јер се нешто коначно променило у односу локалне самоуправе и њеној бризи за локалне привредне субјекте. Вићентијевић је додао да позитивне промене треба да резултирају таквим односима и функционисањем економије у држави и на локалу, да радећи заједно сви постигнемо више и тиме обезбедимо будућност за нашу децу.

На заједничком састанку представника локалне самоуправе и власника локалних трговинских радњи резимирано је и да је снабдевеност у време ванредне ситуације у лајковачкој општини била добра и примећено је да је управо у тим околностима наглашен значај малих локалних трговина, које су оствариле вишеструке ефекте и допринеле и очувању стабилности цена и континуитету у снабдевању грађана.

И председник општине Живковић и привредник и пољопривредник Вићентијевић су се сложили у констатацији да из ове ситуације са пандемијом корона вируса сви можемо извући неке поуке, које нас могу оплеменити и допринети бољем функционисању на личном и професионалном плану, јер нас је тренутак у коме је све стало сигурно све натерао на размишљање и промене, на солидарност и заједништво.