Скупштина општине Лајковац усвојила буџет за 2023. годину

Скупштина  општине Лајковац одржала је последњу овогодишњу седницу на којој су одборници усвојили Одлуку о буџету општине Лајковац за 2023. годину. Буџет општине Лајковац за наредну годину износи скоро 900 милиона, а са 168 милиона динара пренетих обавеза  за наредну годину долазимо до цифре од милијарду и шездесет милиона динара.

У изјави за медије по завршетку седнице председник општине Андрија Живковић прво је нагласио да му смета одсуство опозиције са седница:„То је њихов однос према људима који су их гласали и изабрали. Увек говорим да су нама добродошла различита мишљења јер из добронамерних мишљења можемо да нађемо најбоља решења.“

Живковић није у потпуности задовољан планом буџета за наредну годину, пре свега због обавеза пренетих из текуће године, али је изнео и све добре стране пројекције за 2023. годину:

„Нисам задовољан пренетим обавезама у износу од 168 милиона динара, иако је то првенствено из објективних разлога, али је битно је да имамо 896 милиона планираних текућих прихода, што је укупно преко милијарду динара. Добро је што се пренете обавезе преко 90 одсто односе на уговорене радове, неки се одвијају и биће завршени у наредних пар месеци. Првенствено мислим на изградњу паркинг простора испред зграде силоса, партерно уређење конака, као и њихове унутрашњости и партерно уређење центра Јабучја вредности преко 35 милиона динара.

Добра је ствар што смо планирали за целу годину новац за функционисање свих установа и предузећа, велики део новца одлази на то, само за комунално је опредељено 106 милиона динара, за предшколску установу преко 100 милиона. Позитивно је и што нисмо одустали од социјалних давања, пре свега за угрожене категорије, пензионере и Помоћ у кући, затим за најбоље студенте. Наставили смо са финансирањем вантелесне оплодње. Успели смо да повећамо неке позиције, као што је буџет за спорт са 22 на 25 милиона, буџет за пољопривреду за милион динара. Увећана су и средства за Дом здравља и здравствену заштиту и сада износе 13 милиона, мада је ове године Дом здравља имао и помоћ ресорног министарства са неколико возила. У току је реконструкција и опремање рендген сале, а стигао је и нови рендген апарат.

Јако је битно да је остала једнократна помоћ за породиље од 120.000 динара. А брине податак да је Лајковац за последњих 10 година смањио број становника за 10 процената, што је и просек за Србију. По последњем попису имали смо 15.300 становника, нажалост данас Лајковац има око 1.500 људи мање, односно 13.800 становника.

Очекујемо велики прилив новца од државе. Имамо најаву од Министарство за капитална и јавна улагања да ће реализацију пројекта из 2018. године, пролонгираног због пандемије, који се односи на водоводну мрежу и замену азбестних цеви, пре свега за Ћелије и Војни круг, у висини од око 400 милиона динара, почети 2023. године. Ако се то деси, заједно са пројектом Чиста Србија, биће један од значајнијих пројеката последњих деценија. Следи експропријација школе у Скобаљу, од чега ће средства бити опредељена за изградњу фискултурне сале за школу у Јабучју.

С обзиром да смо за функционисање свих установа и предузећа определили средства за целу годину, ребалансом ћемо имати више новца за инвестиције, према проценама око 100 милиона динара. То ћемо највише искористити у другој половиони годи, првенствено за путну инфраструктуру. Буџет највећим делом зависи од ЕПС-а и РБ Колубара, што није новост – имамо 270 милиона од рудне ренте, затим 350 милиона од пореза на зараде, од чега преко 200 милиона од запослених Лајковчана у систему ЕПС-а , тако да половина буџета директно или индиректно зависи од ЕПС-а. Јако је добро да је велики број младих људи почео да ради ове године у Колубари, као и Колубара-услугама, Колубара угоститељству и Колубара грађевинар. Велики подстрек је и отварање погона компаније ИГБ која ће запослити 200 особа, пре свега женске популације, што ће додатно допринети смањењу незапослености. Чули сте од известиоца за Локални акциони план запошљавања да Лајковац ове године има знатно мање људи на Бироу него претходне, што је врло битно да млади могу да нађу посао, а то утиче и на буџет кроз порезе на зараде.

Буџет ће додатно оптеретити повећање плата, које иде од 1. јануара, за 12,5%, као и повећање минималца на 40.000 динара, за шта ће Општина морати да одвоји 30 милиона. С друге стране добро је да ће плате запослених у Лајковцу бити веће, а самим тим биће већи и порези на зараде.“

На 19. заседању локалног парламента усвојен је и Програм уређивања грађевинског земљишта, као и програми рада јавних установа и предузећа којима је оснивач Општина Лајковац. Комуналне и административне таксе незнатно су повећане. Усвојени су и програми о унапређењу квалитета здравствене заштите, финансирању трошкова вантелесне оплодње, Шесте измене и допуне Програма развоја спорта, Локални акциони план запошљавања.

За директора Културног центра „Хаџи Рувим“ изабран је дипл. економиста Милутин Ранковић, познати лајковачки уметник. Разрешен је Управни одбор Туристичке организације општине Лајковац (поднео оставку) и изабран нови, чији ће председник бити Зорана Павловић. Скупштина је дала сагласност и на покретање поступка за издавање у закуп простора Дома младих, за делатности које нису у супротности са позитивним прописима.