Скупштина општине усвојила Други ребаланс буџета

Скупштина општине Лајковац је на јучерашњој седници усвојила Други ребаланс буџета. Након ребаланса општински буџет је 1,32 милијарде динара и мањи је за 98 милиона динара него после прве овогодишње корекције. Руководилац Одељења за буџет и финансије Татијана Панић образложила је да је основни разлог за ребаланс и умањење буџета чињеница да се надокнада за за заштиту животне средине, која је до сада директно уплаћивана општини (Буџетски фонд за заштиту животне средине), Уредбом Владе Србије од јуна месеца уплаћује директно држави. Том изменом Лајковац и друге општине које су имале накнаду од екологије, као што су Костолац, Беочин, Панчево…остају без те накнаде. Тако је и општина Лајковац остала без 104 милиона динара за ову годину. Захваљујући уштедама на појединим радовима и увећању појединих приходних позиција, ребаланс је мањи за 98 милиона. Татијана Панић је је рекла да је део инвестиција из Програма екологије премештен у програм ренте, а део у класичан буџетски оквир. Такође је истакла да и одборници и грађани поједине позиције могу прочитати у Водичу кроз нацрт Плана јавних инвестиција општине Лајковац за период од 2020. до 2022. године на званичном сајту општине Лајковац.

Реагујући на питање одборника Туфегџића о капиталним инвестицијама, односно прозивку да се троше велика средства, председник општине Андрија Живковић је за говорницом рекао да је, упркос смањењу буџетских средстава, општинско руководство изнашло модел да неке пројекте, планиране за текућу годину, заврши до краја 2019.

-Иако је буџет умањен успели смо да другим ребалансом додамо средства за поједине ставке које нису могле раније да се ураде, као што су Сеоска кућа у Пепељевцу и парк на простору старе пијаце. Након седнице Скупштине биће расписани јавни позиви. Убацили смо такође и један нови пут, који ће бити рађен у другом делу године – пут за Ђориће у Јабучју у дужини од 900 метара, вредности десет милиона динара.

Одборници су усвојили пакет одлука, који иначе прати усвајање ребаланса: Другу измену Програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине општине Лајковац за 2019. годину, Другу измену Програма за унапређење услова живота локалне заједнице за 2019. годину и Треће измене и допуне Програма уређивања грађевинског земљишта општине Лајковац за 2019. годину. Руководилац одељења Мирјана Ђаковић образложила је да је до измена дошло због већ наведене уредбе Владе Србије, тако да је Програм екологије умањен за 104 милиона, док су код Програма ренте само „препаковане“ позиције. По питању измена Програма уређивања грађевинског земљишта начелник Општинске управе Живорад Бојичић набројао је одборницима конкретне ставке из пречишћеног текста, попут: решавање имовинско правних односа, надокнада за заузеће железничког земљишта, средства за експропријацију земљишта за изградњу фекалне канализације; прибављање грађевинских парцела и земљишта за саобраћајнице у насељу Војни круг, што ће финансирати ЕПС.

Одборници су усвојили Одлуку о изради Плана детаљне регулације за проширење површинског копа ”Брдањак” у насељу Степање, ради наставка експлоатације кречњака и доломита као техничко-грађевинског камена.

Усвојен је и Програм расподеле средстава од накнада за коришћење шума и шумског земљишта Општине Лајковац за ову годину. Милион динара из овог извора биће директно пребачено лајковачком комуналном предузећу, које ће, како је најавио Бојан Богдановић, директор ЈП “Градска чистоћа”, направити јединствену зелену оазу код Дома здравља у Лајковцу и зелени зид према школама и вртићу, а затим и на другим локацијама.

Усвојене су Прве измене и допуне Програма о финансирању трошкова вантелесне оплодње у 2019. години, којима је додато још 1,5 милион динара на досадашњих три милиона с обзиром на велико интересовање за вантелесну оплодњу. Зелено светло добиле су и измене Кадровског плана Општинске управе општине Лајкова, Одлука о јавним расправама и Одлука о накнадама за коришћење јавних површина на територији општине Лајковац.

Усвојене су и тачке које су на предлог шефа одборничке групе СНС и председника Кадровске комисије Миле Митровић Лончар накнадно уврштене у дневни ред данашње седнице, попут именовања Комисије за избор директора јавних предузећа и састава Локалног савета за запошљавање, као и Комисије за поступак прибављања и отуђења непокретности у својини општине Лајковац на предлог начелника Општинске управе Живорада Бојичића. Допунска тачка биле су и измене Ценовника комуналних услуга ЈП “Градска чистоћа”, који је претрпео извесне корекције техничке природе.

Одборници су дали сагласност и на Уговор о уређивању међусобних односа оснивача Заједничког центра за социјални рад ”Солидарност” за општине Љиг, Лајковац и Мионица, као и Решење којим се одређују доктори медицине запослени у Дому здравља Лајковац за стручно утврђивање времена и узрока смрти умрлих лица.

На данашњој седници Скупштине, било је и пар одборничких питања. Немања Милиновић, одборник СПС, предложио је да локална самоуправа размотри могућности да раније популарни Беовоз, а сада БГ ВОЗ, који треба да крене поново крајем године, уместо до Лазаревца саобраћа до Лајковца. Томислав Биљић, одборник ДС питао је за судбину обилазнице око Лајковца и поставио питање везано за стање привременог простора за одлагање смећа код Постројења за пречишћавање отпадних вода. Оба одборника добила су од Ненада Џајевића, заменика председника општине, усмене одговоре на самој седници. Заменик Џајевић је рекао да ће локална самоуправа свакако настојати да БГВОЗ иде до Лајковца, али да према досадашњим преговорима то подразумева значајан издатак за локалну самоуправу, од чак 20 милиона динара. Истакао је и да нема дилеме да би грађанима овог краја то пуно значило. По питању судбине обилазнице, Џајевић је рекао да ће од петље у Непричави до Лазаревца ићи четири брзе траке и да тиме Лајковац поново постаје важно раскршће и саобраћајно чвориште. Што се депоније код Постројења тиче, као највећи проблем истакнут је проблем паљења отпада на овој привременој депонији, која ће бити уклоњена почетком одлагања смећа на Регионалној депонији у Каленићу.