Стартује Зона, одмах градски дерби Задругар-Железничар

Овог викенда почиње пролећни део првенства Колубарско-мачванске зоне у фудбалу. Као што је било и јесенас, одмах се састају лајковачки клубови Железничар и Задругар, а градски дерби се игра на Сенари у недељу 19. марта од 14.30 сати. Као што је познато, Стрмово 1968 иступило је из такмичења због финансијских проблема.

Имајући у виду да се бришу резултати Стрмова, Задругар ће изгубити бод јер је у првом делу првенства одиграо нерешено 1:1, док Железничар остаје на истом јер је поражен од Стрмова са 2:1. Тако сада најстарији лајковачки фудбалски клуб има 17, а Задругар 16 бодова. Имајући у виду да су Клупци изгубили три бода (били на 18), а ваљевски Раднички један (имао 17), Железничар их је претекао и налази се на шестој позицији, док је Задругар тренутно осми.

Почетком марта Железничар је заменио шефа стручног штаба. Саша Ђенисић и његов помоћник Немања Радивојевић дали су оставку, а нови „коуч“ је Убљанин Жарко Анђић, доскорашњи тренер Стрмова, који је раније водио убско Јединство и Врело.

Екипа је појачана новим именима из редова фудбалера, а то су: голман Ђорђе Симић (ФК Задругар, поникао у Јединству Уб), Иван Глигоријевић (поникао у Омладинској школи Железничара), Никола Спасојевић (Стрмово, дете Железничара) и искусни Ваљљевац Риста Ристовић (Будућност-Крушик, раније играо за Колубару, Радник Сурдулица, Будућност Подгорица, Нови Пазар, Вождовац, инострани клубови…)

У последњој утакмици пред почетак сезоне Жеља је освојио Куп Општинског фудбалског савеза Лајковац, убедљивом победом против Малог Борка са 9:0. Пре тога је имао генералну пробу против екипе Врело Спорт и тај меч је, после доста преокрета, завршен резултатом 4:4. У осталим пријатељским припремним утакмицама лајковачки зонаш је победио убски Радник са 6:0, Таково (ГМ) са 4:3 и Камени из Ашање са 6:1, са лазаревачким Борцем одиграо 1:1,  а изгубио од Шушњара са 4:0 и Будућности из Дудовице са 4:1.

Задругар је имао доста промена у полусезони: отишло је седам фудбалера, а дошло 10! У лајковачки Железничар су прешли голман Симић, Марко Павловић и Немања Павловић, док су у „Димитрије Туцовић“ из Ћелија отишли браћа Владимир и Урош Јеринић, Милош Павловић и Жељко Павловић. Као што видимо, после неких осам година верности Задругар је напустио најбољи стрелац Влада Јеринић.

Из Стрмова су дошли: голман Мартиновић, леви бек Зарић, везни играч Мијаиловић и крилни нападач Јовичић. Из Рађевца стигао Игњатовић, из Такова Вујовић, Станојевић из Рибнице, Драгојевић из Топлице, Спасојевић из Железничара и Драгишић из Ушћа (Нови Београд). Тренер је и даље Дејан Спасић.

У припремном периоду Задругар је одиграо пет утакмица, од чега је изгубио четири и једном ремизирао. Нерешено је било у мечу са Турбином из Вреоца – 1:1, док је Задругар поражен од убског Радника 2:3, Напретка (Медошевац) 1:4, од Качера 2:3 и од екипе Дивци 1:2.

Подсећамо да је лидер Врело Спорт, који је имао два бода више од Стрмова, а после иступања овог тима Убљани су повећали предност у односу на другопласирани тим. То је сада Качер, од којег имају пет бодова више.

С обзиром да лига сада има 13 клубова, у 14. колу слободна је Осечина.