Свечаност поводом пресељења Библиотеке у нове објекте

Библиотекa „Радован Бели Марковић“ из Лајковца данас је свечано отворила нови, импресивни простор у којем ће убудуће радити. У питању су реплике конака Брене Михајловић и Радића конака, који су проглашени за споменике културе као зграде специфичне архитектуре за рурално подручје из 19. века.

Као што је истакла директорка библиотеке Снежана Шкорић, услови су неупоредиво бољи него у претходном простору. У конаку У конаку Брене Михајловић смештен је библиотечки фонд са преко 42 хиљаде наслова, са одељењем за одрасле и одељењем за децу. Завичајно одељење, спомен соба посвећена познатом српском књижевнику Радовану Белом Марковићу и легат Емилије и Радована Марковића смештени су у нешто мањем Радића конаку. „У подруму те зграде је аутентичан простор намењен за књижевне вечери и друге програме. Испред објеката налази се велика летња позорница која ће постати центар културних дешавања у наредном периоду“, рекла је Снежана Шкорић.

Председник општине Андрија Живковић нагласио је да је поносан из неколико разлога: што се библиотека уселила у нови репрезентативни простор у години у којој је стогодишњица настанка варошице Лајковац, што носи име тако великог књижевника као што је Радован Бели Марковић и што део Лајковца у којем се налази, осим спортско-рекреативног, добија и културне садржаје.

Мастер књижевности Дарен Миливојевић из Библиотеке „РБМ“, спомињући дугу историју књиге и библиотекарства у општини, још од Хаџи Рувима, поентирао је реченицом: „Подижући библиотеке, људи подижу себе и своје друштво и једино тако могу и треба да се бране од нестанка и једино тако могу се надати будућности у којој неће бити заборављени.“

Прве књиге у овом крају везују се за манастир у Боговађи и архимандрита Хаџи Рувима. Он је оставио важно сведочанство – попис књига из личне библиотеке, које је прикупљао, читао, проучавао и давао на читање.

Присутнима су се обратили и директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ из Ваљева Виолета Милошевић, као и новинар и публициста Милош Јевтић, који је једну од својих последњих књига из колекције „Одговори“ посветио Белом Марковићу. У програму су учествовали гитариста Милош Арсенијевић и ученици издвојеног одељења Музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева на хармоникама Ђорђе Станковић, Милош Петровић и Огњен Ивановић, као и Анастасија Стојановић из ОШ „Миле Дубљевић“, победник општинске смотре рецитатора.