Свечаност поводом пресељења Библиотеке у нове објекте

У четвртак 11. априла од 12 часова свечано ће бити обележено пресељење Библиотеке „Радован Бели Марковић“ у нови простор, односно у конаке Радића и Брене Михајловић, које је Општина Лајковац раније определила за потребе ове установе културе.

Овом приликом биће отворено и Завичајно одељење, спомен соба посвећена књижевнику Радовану Белом Марковићу и Легат Радована и Емилије Марковић, који су смештени у Радића конаку. У подруму зграде је простор намењен за књижевне вечери и камерне програме.

У конаку Брене Михајловић је радни простор и библиотечки фонд са позајмним одељењем за одрасле и децу.

Гостима на отварању обратиће се председник општине Андрија Живковић, директорка Библиотетеке „РБМ“ Снежана Шкорић и директорка Матичне библиотеке „Љубомир ненадовић“ из Ваљева Виолета Милошевић.

У програму ће учествовати професори и ученици издвојеног одељења Музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева, као и ученица ОШ „Миле Дубљевић“ – Издвојено одељење Боговађа, победник општинске смотре рецитатора.

Као репрезентативне зграде специфичне архитектуре за рурално подручје из 19. века конак Радића и конак Брене Михајловић проглашени су за споменике културе, а измештени су из Малог Борка због ширења угљенокопа, односно изграђене су њихове реплике.