Традиција обновљена, победнички пехар у рукама Горњана

Протеклог викенда у Лајковцу су одржани спортски сусрети рекреативаца Горњани – Доњани, у организацији Општинског спортског савеза и под генералним покровитељством Општине Лајковац. На фудбалским, кошаркашким и тениским теренима  надметало се и дружило преко 200 учесника из два дела града.

Полувековна је традиција одигравања фудбалске утакмице између ветерана који живе са две стране пруге: Доњани су „испод“ пруге, ближе Колубари, а Доњани живе „изнад“ пруге. Био је то догађај са доста шарма, који су Лајковчани волели. После паузе од неколико година, између осталог и због пандемије, Спортски савез је био иницијатор обнављања догађаја и проширења надметања на кошарку и тенис. Општина Лајковац је то подржала, а одзив је био изнад свих очекивања.

У фудбалу је било 150 такмичара, у тенису 32, у кошарци 30. Горњани су били убедљиво бољи у све три спортске дисциплине и прелазни победнички пехар остаје код њих до јула 2024. године. Јесте да „бој не бије свијетло оружје“, али и сви спортски терени су у њиховом делу града, где су сусрети и одржани – на стадиону Железничара, тениским теренима и у Спортској хали.

Организатори су презадовољни одзивом учесника и публике, као и укупном атмосфером на манифестацији. Обнављање традиције одржавања овог спортско – рекреативног турнира и увођење још два спорта у такмичење између Горњана и Доњана показало се као прави погодак. За учеснике такмичења организатор је обезбедио пехар, захвалнице и дипломе.

Осим генералног покровитељства општине Лајковац, значајну помоћ у организацији пружили су волонтери ССОЛ и других лајковачких спортских организација.

Раније су се Горњани и Доњани такмичили само у фудбалу и то сениори и ветерани, а сада су у такмичење у три спорта укључене и све млађе селекције. Замисао организатора и јесте, да управо млађи наставе традицију одржавања ове маниифестације засноване на специфичној и симболичној географској подели.

Нико од учесника и посетилаца није имао ниједну једину примедбу на организацију. Био је ово леп друштвени догађај, који је некада био карактеристичан за Лајковац и који је сада на опште задовољство обновљен. Смисао је у очувању једне аутентичне традиционалне лајковачке приче и омасовљењу рекреативног спорта.