Трибина „На матуру без аутомобила” одржана у средњој школи

Општина Лајковац је једна од 56 локалних самоуправа у Србији у кампањи Агенције за безбедност саобраћаја намењеној матурантима под називом „На матуру без аутомобила” , чија је овогодишња порука „На путу до 0 не турирај – матурирај!“ Трибина је одржана у фискултурној сали лајковачке средње школе. Била је интерактивног карактера, лајковачки матуранти су са занимањем слушали предаваче и уводничаре у тему, нису изостала ни питања и коментари. 

Агенција за безбедност саобраћаја реализује кампању под називом „На матуру без аутомобила” којом апелује на матуранте широм Републике Србије да за одлазак и повратак са матурских прослава не користе аутомобиле у својству возача. Кампања је покренута 2014. године, на иницијативу наставника и ученика Политехничке школе у Крагујевцу, у жељи да скрену пажњу својих вршњака, али и јавности, како се више никад не би поновило оно што се десило у једној матурској ноћи у Крагујевцу, када је смртно страдала група матураната враћајући се са матурске вечери.

Кампања чија је овогодишња порука „На путу до 0 не турирај – матурирај!“ је намењена матурантима широм Републике Србије. С обзиром на то да се ближи време одржавања матурских вечери, Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије је позвала локалне самоуправе да се прикључе реализацији активности у оквиру ове кампање. Ове године се за заједничку реализацију кампање пријавило 56 локалних самоуправа, међу којима је и општина Лајковац, а очекује се учешће више од 12.000 младих.

Активности које се у оквиру кампање реализују у локалним самоуправама подразумевају трибину за младе чији је концепт такав да, поред излагања представника Агенције за безбедност саобраћаја, у оквиру којег се младима указује на стање безбедности младих у саобраћају и ризицима небезбедног понашања у саобраћају, млади имају прилику да чују и личну причу особе која је преживела саобраћајну незгоду услед које је задобила тешке телесне повреде и трајни инвалидитет. У оквиру ових активности укључена је и вежба са тзв. „пијаним наочарима“ која за циљ има да младима укаже на перцепцију и негативне утицаје на расуђивање у алкохолисаном стању.

Поводом трибине реализоване у Средњој школи “17. септембар” у Лајковцу, Милош Милекић из Аагенција за безбедност саобраћаја Републике Србије је у изјави за медије  рекао:  

“Кампања „На матуру без аутомобила“ ове године ће се спровести у 56 локалних самоуправа на територији Републике Србије. За сада одзив је јако добар и трудимо се да трибинама скренемо пажњу матурантима, односно свима онима који су били у процесу полагања и добијања возачке дозволе или су у претходном периоду добили возачку дозволу тзв. нови возачи. Желимо да скренемо пажњу на опасност, на четири фактора која највише утичу на сам настанак и последице саобраћајне незгоде. То су: коришћење алкохола, коришћење мобилних телефона за време вожње, коришћење сигурносних појасева као и прекорачење брзине у току вожње. То је у суштини први део наше трибине. Други део наше трибине држе лица која су особе са инвалидитетом, које су управо тај инвалидитет стекле у саобраћајној незгоди. Данас овде у Лајковцу је колега Милан који је такође са својих 17 година доживео саобраћајну незгоду а која је на њега оставила трајни инвалидитет. Он покушава својом причом да допре до младих и својим примером им стави до знања да је јако важно да се поштују правила и прописи. Тренутно је највећи фокус на матурантима, али Агенција за безбедност саобраћаја спроводи трибину у оквиру кампање током читаве године, где је сличан концепт трибина и успевамо да је брже спроведемо широм земље. Такође имамо ова четири утицајна фактора на све младе возаче и уопште младе људе како би смо заједничким снагама остварили један од главних циљева из стратегије о безбедности саобраћаја 2023-2030 год, која је усвојена крајем 2023. Године, а то је да се број страдалих односно погинулих у саобраћајним незгодама смањи за 50% као и да до 2030. године немамо ни једно дете које је живот изгубило у саобраћајним незгодама. Сама презентација осмишљена је из два дела. Први део који ће држати да нас храбри у неким другим случајевима неког другог лица. Први део данас фокус ставља на четири утицајна фактора, то је алкохол, брзина, сигурносни појас и мобилни телефон. Други део трибине је осмишљен тако да особа која је трајни инвалидитет задобила у саобраћјној несрећи, прича своју причу и својим личним примером покушава да утиче на присутне на трибинама. Трећи део трибине је ситуација са пијаним наочарима, где им се дају пијане наочари које приказују различите степене пијанства, иако они немају кап алкохола у свом организму, осећаће се као у стању пијанства и моћи ће да виде каква је перцепција односно како раде основне покрете које свакодневно сматрају за нормалне, самим тим виде као да су пијани. Тиме им стављамо до знања зашто је веома значајно да обрате пажњу и схвате негативан утицај алкохола на само њихово понашање у саобраћају.”

На територији Републике Србије у саобраћају сваке године живот изгуби око 100 младих људи и бива повређено око 6.100 младих лица. Другим речима, у просеку, скоро сваког викенда погине двоје младих у саобраћајним незгодама и свакога дана буде повређено око 17 младих. Само прошле године погинуло је 89 младих лица, што је више од 8 фудбалских тимова. Зато ова кампања има за циљ да укаже на то колико је важно безбедно учествовање у саобраћају.

Путем ове кампање млади ће моћи да се информишу о ризицима небезбедног понашања у саобраћају и начинима како их избећи, како би се утицало на усвајање позитивних ставова и смањење страдања младих у саобраћају. Ако се узме у обзир специфичност циљне групе која је у фокусу ове кампање, циљ је да се промовисањем исправног понашања створи нови образац понашања младих људи, који треба да доведе до смањења страдања на путевима, посебно у периоду када имамо појачану конзумацију алкохола услед матурских прослава.

Кампања „На матуру без аутомобила” званично је отпочела у Книћу, а Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије одржаће трибине широм Србије, у свим локалним самоуправама које су узеле учешће у кампањи.