У Бајевцу одржана Дечја олимпијада у организацији Спортског савеза

У организацији Спортског савеза општине Лајковац и ФК „Пролетер“ из Бајевца, уз подршку локалне самоуправе, јуче је на фудбалском терену у Бајевцу први пут одржан турнир, односно Дечја олимпијада под називом „Васкршње радовање“ за основце са територије општине Лајковац. Велика и сјајна нова манифестација, која ће након овога сигурно заживети. О огромном интересовању деце говори података да је уочи турнира било пријављено 160 учесника, а дошло их је преко 200.

Председник Спортског савеза Марко Мирковић објаснио је читаву иницијативу и пропозиције турнира:

„Деца су подељена у четири екипе по бојама: плави, тегет, бели и сиви. Свака екипа је мешовита, од првог до осмог разреда. Сваку од дисциплина играли су и дечаци и девојчице, па су тако девојчице играле фудбал, а мушкарци између две ватре. Суштина је да сви учествују у свим спортовима, да нема поделе на мушке и женске дисциплине, да равноправно учествују у свим играма. Игре су: трка на 50 метара, скок у даљ, полигон по узрастима, између две ватре, мали фудбал, одбојка, фудбал на рукометне голове и ножни тенис. Игре су прилагођене узрастима, свако годиште у појединим играма је учествовало за свој поен, поени се сабирају и тако се одређује победник. Суштина је да се догодине ово такмичење прошири и омасови, да се организација додели неком другом селу, у сарадњи са Спортским савезом, и да васкршњи турнир постане традиционалан.“

Преседник општине Лајковац Андрија Живковић је похвалио рад Спортског савеза у последњем периоду, поготово председника Марка Мирковића, који непрестано излази са новим идејама и иницијативама:

„Радничке спортске игре на државни празник Сретење већ су постале традиција, затим Сеоске спортске игре, а новина за ову годину, за првомајске и васкршње празнике, јесте манифестација Васкршње радовање. Први пут се организује за наше најмлађе из свих основних школа, уз неочекивано велики број деце, око 200 малишана. То је доказ да је манифестација пун погодак и сигурно ће постати традиционална у овом термину, с тим што ћемо мењати место одржавања. Сјајна слика данас иде из Бајевца за цео Лајковац и читав регион. Сигурно ћемо наставити да овакве програме спроводимо у сарадњи са Спортским савезом општине Лајковац, а све то иде у духу сигурних улагања у спорт, у реконструкцију спортских објеката на територији општине Лајковац. Завршили смо кошаркашки терен у оквиру стадиона ФК Железничар, завршен је и мини-пич терен, јуче је почела рекоснтрукција три игралишта у ОШ „Миле Дубљевић“ – одбојкашког, кошаркашког и фудбалског. Следи нам да ребалансом буџета одвојимо новац за изградњу великог парка од 400 квадрата поред Спортске хале, ако буде новца планирамо изградњу кошаркашког игралишта са тартан подлогом у склопу основне школе у Бајевцу, изградњу дечјег игралишта у школи у Врачевићу. Следи нам и изградња читавог спортског простора у ОШ „Димитрије Туцовић“ у Јабучју. Сигурно је да ћемо наредних година покушати да реновирамо све терене који се углавном налазе у склопу школа и да сва деца општине Лајковац имају модерне услове за бављење разним спортским активностима.“

На новинарску импресију да ФК „Пролетер“ у Бајевцу располаже свим потребним условима, да има одличан терен и максимално опремљену зграду, Живковић је рекао:

„Људи у ФК Пролетер су стварно ентузијасти, који воле Бајевац и фудбал и који добар део свог слободног времена улажу у клуб. Сигурно да је свако село, свака сеоска месна заједница, без фудбалског клуба много сиромашнија, тако да ће Општина Лајковац оваквим спортским колективима максимално излазити у сусрет. Буџет за спорт је ове године рекордан, 30 милиона, не знам да ли ће бити потребе за повећањем наредних година, али циљ општине Лајковац, као и других општина, да улаже у спорт како би се што више младих њиме бавило“, закључио је председник Живковић.

И на крају резултати, који су најмање битни, јер је данас у Бајевцу победила младост, раздраганост, игра, дечји смех и навијање. Победила је екипа плавих, друго место сиви, треће бели, а четврто деца у тегет мајицама. Добили су медаље, као и најмлађи учесници. Након проглашења победника и уручења медаља уследио је ручак за све учеснике.