У Влади Србије потписан уговор за пројекат „Чиста Србија“

Представници 14 градова и општина у Србији, међу којима је и општина Лајковац, потписали су у Палати Србија у Београду анексе за почетак пројекта “Чиста Србија”.
Председник општине Лајковац Андрија Живковић је након потписивања уговора у Београду изразио задовољство и захвалност што је општина Лајковац обухваћена првом фазом пројекта, нагласивши да је Лајковац имао спремне изузетно важне пројекте, што је сигурно било од значаја да, захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и Влади Републике Србије, управо Лајковац буде уврштен у прву групу локалних самоуправа за почетак његове реализације.
– Вредност радова за Општину Лајковц је две милијарде динара или 15,4 милиона евра. То је веома драгоцено по питању изградње комунално-канализационе инфраструктуре на читавој територији општине Лајковац. Радиће се 30 км канализационе мреже за Јабучје, Боговађу и Рубрибрезу, постројење за пречишћавање отпадних вода у Боговађи и потпуна реконструкција постројења за пречишћавање отпадних вода у Лајковцу – прецизирао је председник Живковић.
Реализација највећег пројекта изградње и реконструкције комуналне инфраструктуре “Чиста Србија” званично је започета 5. августа у Београду потписивањем релевантних анекса између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, кинеских инвеститора ЦБРЦ и представника 14 локалних самоуправа.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је да ће се у оквиру ове прве фазе пројекта “Чиста Србија” изградити 26 постројења за прераду отпадних вода и близу 700 км потпуно нове канализационе мреже у 14 општина и градова.
– План Владе Србије је да је да у наредних пет година изградимо комуналну инфраструктуру у преко 80 одсто локалних самоуправа. Желимо да инвестирамо у комуналну инфраструктуру и постројења за прераду отпадних вода и тиме нашу земљу учинимо значајно чистијом за будуће генерације. После овог пројекта ова земља неће бити иста. За мене лично ово је најважнија инвестиција, јер од овога зависи будућност наше деце и уверен сам да ћемо успети да је спроведемо у свим градовима и општинама – рекао је министар Момировић.
Локације где ће се пројектовати и почети с извођењем радова на изградњи комуналне (канализационе) инфраструктуре су: Варварин, Кнић, Бања Врујци, Крупањ, Лајковац, Мионица, Кучево, Сврљиг, Кладово, Лазаревац, Велики Црљени, Обреновац, Врање, Нови Бечеј, Крагујевац и Нови Сад.
Пројекат изградње комуналне инфраструктуре и инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада у Републици Србији „Чиста Србија”, за чије спровођење је надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, конципиран је на основу потребе за повећаном еколошком заштитом вода и земље. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и директор кинеске грађевинске корпорације ЦРБЦ Џанг Сјаојуен потписали су комерцијалне уговоре о пројектовању и изградњи канализационе инфраструктуре и о пројектовању и извођењу радова на изградњи инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада у Србији. Уговорима ће бити омогућено пројектовање и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, канализационе мреже и пумпних станица у 65 локалних самоуправа на 73 локације, као и санација или изградња регионалних депонија на шест локација.