Уређење центра Јабучја

Председник општине Лајковац Андрија Живковић са сарадницима данас је обишао радове на партерном уређењу центра Јабучја. Притом је истакао да Јабучје, као највеће село у општини Лајковац и једно од највећих у Србији заслужује да има уређен центар и да личи на модерна села каква већ постоје у нашој земљи.

„Почетком године одвојили смо 30 милиона динара за уређење партерног дела у центру Јабучја где се налазе школа, Дом здравља, просторије Месне заједнице, пошта, маркети. У току су радови који обухватају изградњу модерне саобраћајнице која ће повезати све те објекте, пешачке стазе и површине поплочане бехатоном (око 1000 квадрата), као и 300 метара  кишне и фекалне канализације, нова расвета. Све ће то пратити и мобилијар, односно клупе, канте за отпатке и зелене површине, чиме ће центар Јабучја попримити обрисе модерне мале средине. Партерно уређење је требало да буде завршено пре десетак дана, али због лоших временских услова и обилних киша било је честих застоја, али очекујем да ускоро радови буду готови.“

Живковић је нагласио да је последњих неколико година у Јабучје уложено пуно.

„Осим путне инфраструктуре, почела је изградња фекалне канализације, пре неколико година почело је решавање водоснабдевања, пола посла је завршено, остао је Виш и Горњи крај, што ће све зависити од финансирања ЕПС-а тј. Колубаре. Надам се за две-три године да ће Јабучје бити сјајно место за живот, биће покривено канализационом и водоводном мрежом, имаће уређен центар… У наредним данима знаћемо да ли ћемо имати новац за изградњу фискултурне сале у Јабучју на месту старе школе, јер се по споразуму са Колубаром сели школа у Скобаљу због проширења копова. Договорили смо са руководством Колубаре да новац процењен за школу у Скобаљу и околни простор буде преусмерен на ОШ „Димитрије Туцовић“ у Јабучју. Ако не буде довољно додаћемо из нашег буџета, тако да се надам да крајем године можемо кренути у изградњу фискултурне сале.

Јабучје ће бити домаћин Сеоских Олимпијских игара за општину Лајковац, захваљујући сјајној сарадњи општине Лајковац и Спортског Савеза које има ново руководство и новог председника Марка Мирковића. „Успоставили смо добру сарадњу и са Спортским савезом Србије и председником Давором Штефанеком, тако да смо се укључили у тај програм. Сјајна је прилика да се мештани друже на тим играма, које ће бити организоване у оквиру Дана Лајковца, негде око Огњене Марије.“

Андрија Живковић је рекао да ће наредних година бити тенденција побољшање путне инфраструктуре у месним заједницама широм општине, јер је то од виталног значаја за лакши живот у сеоским срединама. Подсетио је да ће бити урађена улица Петра Бојовића ка Колубари, чију изградњу по 50 одсто средстава финансирају Министарство привреде и општина Лајковац. У другој половини године ће бити познато да ли ће бити новца од Путева Србије за изградњу путне инфраструктуре. Живковић се нада да ће тај део године бити интензиван по питању изградње у општини Лајковац.