Уручене награде лингвистичкој и литерарној секцији ОШ “Миле Дубљевић”

Plivačko-vaterpolo udruženje Železničar će 18. februara biti domaćin turnira Razvojne lige Vaterpolo saveza centralne, južne i zapadne Srbije (VSCJZS) na bazenu u Lajkovcu. Osim vaterpolista Železničara učestvuju mlađe kategorije užičke Slobode, Bor i Požarevac, dok se u seniorskom uzrastu takmiče Bor, Vidre LЛитерарна и лингвистичка секција ОШ “Миле Дубљевић” освојиле су другу награду на републичком такмичењу које од 1996. године организују Друштво за српски језик и књижевност Србије, Министарство просвете Републике Србије и Задужбина Десанке Максимовић. Признања су уручена на традиционалном Републичком зимском семинару за професоре српског језика и књижевности, на Филолошком факултету у Београду.
Литерарна секција „Разиграно перо” ОШ „Миле Дубљевић” из Лајковца шести пут нашла се међу најбољим литерарним секцијама у Србији. Руководиоци секције Лидија Марић Јовановић (десети пут) и Соња Миловановић (четврти пут) награђене су за менторски рад са ученицима и стручно вођење секције наградом „Проф. др Слободан Ж. Марковић”. Награде најуспешнијим литерарним секцијама додељивао је проф. др Славко Петаковић, редовни професор Филолошког факултета у Београду.
Пре тога је “Разиграно перо” имало четири узастопне прве награде, што га дефинитивно сврстава у једну од најбољих литерарних секција у Србији. У школској 2022/2023. години објављено је 24 литерарна рада чланова секције у различитим зборницима фестивала и збиркама песама. Талентовани чланови литерарне секције су у претходној школској години учествовали и на многобројним локалним, републичким и међународним књижевним конкурсима, па су тако школску годину завршили овенчани са 65 награда и похвала што је својеврсни лични рекорд „Разиграног пера”. Много рада уложено је и у јавно представљање талентованих литерараца и рада литерарне секције у школи и ван ње, па је тако објављено скоро 50 чланака о раду и успесима секције и њених чланова у различитим штампаним и електронским медијима.
Лингвистичка секција ,,Чувари језика” ОШ „Миле Дубљевић” из Лајковца освојила је такође другу награду на овом такмичењу, иако је први пут конкурисала за признање. Руководилац секције мср Лидија Марић Јовановић награђена је за менторски рад са ученицима.
Истраживачки пројекти из граматике и правописа српског језика, као и чување и промоција српског језичког блага кроз радионице, вршњачко учење и обележавање значајних празника везаних за језик (Светски дан писмености, Европски дан језика, Међународни дан матерњег језика) донели су ово значајно признање ,,Чуварима језика” за рад у школској 2022/2023. години.
Награде најуспешнијим лингвистичким секцијама доделио је проф. др Александар Милановић, професор Филолошког факултета у Београду, уз присуство проф. др Весна Ломпар, председнице Друштва за српски језик и књижевност Србије, и проф. Марија Запутил, секретара Друштва.
eskovac, Pirot, Paraćin i Jezero iz Bele Crkve.

Već na svom prvom takmičarskom nastupu, vaterpolisti lajkovačkog Železničara u Pirotu su osvojili turnir Razvojne lige Vaterpolo saveza centralne, južne i zapadne Srbije (VSCJZS). Lajkovac su sjajno predstavili sedamnaest dečaka i jedna devojčica, predvođeni mladim trenerom Lukom Jeremićem. Tri utakmice, tri pobede. Redom su padali, Sloboda Užice 11:7, Bor 11:6 i Požarevac 15:5. Najmlađa i najbrojnija ekipa na turniru bila je i najveće iznenađenje i pobrala najviše aplauza i simpatija.

Veliku zaslugu za ovaj uspeh ima Opština Lajkovac, Opštinska uprava, uprava i radnici Bazena jer su obezbedili deci vše nego odlične uslove rada. Mnogi pojedinci i preduzeća u Lajkovcu i okoline su prepoznali zdravu priču, koja se zasniva na razvoju dece i njihovom napretku, tako da su prisustvovali Donatorskoj večeri ili uplatili donacije. Najavljena je i podrška Sportskog saveza opštine Lajkovac, jer cilj i jeste razvoj sporta, zdrave dece i zdravih ljudi u narednom periodu.

Moramo napomenuti i da je sve ovo počelo zahvaljujući VK Valis iz Valjeva i njihovom trenerskom kadru, jer oni su bili zaduženi da deca pre svega zavole vaterpolo, a dalje je na zajedničkoj saradnji da iz ovog rada što više dece iz Lajkovca zaigra u seniorskom sastavu pre svega svog Železničara, a potom i Valisa koji je u samom vrhu vaterpola u Srbiji, rekli su ponosno po povratku iz Pirota iz Uprave PVU “Železničar”.