Важне одлуке Општинског већа

У сусрет предстојећем заседању локалног парламента, заказаном за 30. новембар, одржана је и шеста по реду у новом сазиву седница Општинског већа општине Лајковац, на којој је једна од главних тачака дневног реда свакако био Извештај о извршењу буџета општине Лајковац за првих девет месеци ове године, а било је речи и о бројним другим важним питањима од значаја за функционисање локалне самоуправе и грађане општине Лајковац.
Извештај о извршењу буџета за првих девет месеци ове године је на истом нивоу као и претходних година, а извршење расхода је мање од очекиваног, првенствено услед ванредне ситуације у првом делу године и због тога што тек следи наплата радова који се приводе крају. Увелико је у припреми и буџет за наредну годину, за који се очекује да ће бити развојни, а локална самоуправа очекује и помоћ Владе Републике Србије. У процедури је и четворогодишња Стратегије развоја социјалне заштите општине Лајковац, а Јавна расправа о Нацрту Стратегије биће одржана 8. децембра у великој сали Градске куће, са почетком у 10 часова. А како ствари стоје, велике су шансе да ће од наредне године општине Лајковац и Љиг имати Заједничко правобранилаштво.
Анализирајући овогодишње деветомесечно извршење буџета, али и друге важне одлуке, председник општине Лајковац Андрија Живковић је у изјави за медије непосредно по завршетку седнице рекао:
-Тачка која је најзначајнија јесте Извештај о извршењу буџета за првих девет месеци текуће године. Наплата прихода је на нивоу очекиваног, односно близу 80%, исто као и претходних година. Оно што је мање од очекиваног је извршење расхода у износу од око 55%. Разлог томе је, пре свега, ванредна ситуација у првом делу године. Такође, велики број радова и инвестиција приводи се крају и њихова наплата се тек очекује, па ће и извршење расхода до краја године бити веће. Можемо рећи да смо што се тиче буџета задовољни. Увелико се спрема и буџет за наредну годину. Видећемо какво ће бити стање са ситуацијом у којој се налазимо. Очекујемо да ћемо у наредну годину ући спремни и са буџетом који ће бити развојни, а очекујемо и помоћ Владе Републике Србије. Као једну од значајнијих тачака седнице издвојио бих и ону која се односи на Заједничко правобранилаштво града Ваљева и општина Лајковац, Љиг, Мионица и Осечина. Наиме, општина Мионица је изашла из Заједничког правобранилаштва, општина Лајковац такође размишља у том правцу. У преговорима смо са општином Љиг да заједно иступимо, тако да постоје шансе да ће од наредне године Лајковац и Љиг имати Заједничко правобранилаштво, првенствено у циљу побољшања оперативности и брзине решавања предмета.
Веће је усвојило Годишњи извештај о раду ПУ “Лептирић” за 2019./2020. годину, Годишњи план рада за 2020./2021. годину, као и низ других одлука, које ће се углавном наћи и пред одборницима на предстојећој седници Скупштине, на којој ће добити и своју коначну верификацију.