Веће припремило Трећи ребаланс буџета

У сусрет важном новембарском заседању локалног парламента, најзначајнија одлука Општинског већа на овој седници свакако је трећи ребаланс општинског буџета, нагласио је у изјави за медије заменик председника општине Лајковац Ненад Џајевић:

-Буџет се умањује за 40 милиона динара и након трећег ребаланса буџет Општине Лајковац износи милијарду и 280 милиона динара. Умањења се односе највише на Програм ренте, где је реч о 15 милиона динара. Потом, око 11 милиона динара је умањење из класичног оквира буџета, по основу локалних пореза који се сливају у буџет. Буџет се из техничког разлога умањује (јер се свакако не може стићи у овој години) и за износ завршних радова на Радића конаку и конаку Брене Михаиловић. Свакако се реализација ових завршних радова помера за наредну годину, а следи резиме урађеног и састанак радне групе, заједно са представницима “Колубаре”, након чега ће “Колубара” определити средства за завршетак ова два објекта.Као и увек, на крају новембра, доноси се сет одлука везаних за локалне порезе. Порези остају на прошлогодишњем нивоу, једино је направљена олакшица за објекте на сеоском подручју, који су у пракси у процесу легализације били изједначени са пословним простором, иако су у четвртој зони. Тако је цена непокретности по метру квадратном у овој категорији смањена са 61.000 на 20.000 динара, да би људи лакше окончали процес озакоњења објеката.

Веће је донело одлуку о издавању јединог преосталог слободног локала у својини општине Лајковац за потребе Удружења “БазиМили” Лајковац, које су основали родитељи деце са посебним потребама. Усвојена је Одлука о правима и услугама социјалне заштите и Одлуку о помоћи ратним војним инвалидима. Планирано је да се примењује од децембра и исплаћиваће се ратним војним инвалидима по систему помоћи најугроженијим пензионерима, квартално по 4.000 динара.

Већина на овој седници донетих одлука добиће своју коначну верификацију на предстојећем заседању локалног парламента.Новембарска 32. седница Скупштине општине Лајковац заказана је за четвртак 28. новембар, са почетком у 9 часова.