Веће усвојило Извештај о извршењу буџета

Општинско већe je на 106. седници усвојило Извештај о деветомесечном извршењу буџета, који је показао да је са 46 одсто извршења неупоредиво бољи у односу на неке раније године. Размотрено је Упутство за трећи ребаланс општинског буџета. Пратећи потребе и интересовања пољопривредника извесне измене претрпео је Трошковник за пружање стручних услуга пољопривредним произвођачима на подручју лајковачке општине, а сходно ребалансу буџета трећи пут измене трпи овогодишњи Програм за унапређење услова живота локалне заједнице.

Обраћајући се медијима, непосредно по завршетку седнице, председник општине Андрија Живковић је рекао да су увелико отпочеле припреме за предстојећу седницу Скупштине, која ће бити одржана крајем новембра и пре свега ставио акценат на оно што је у овом периоду најактуелније, а то је извршење буџета за првих девет месеци ове године:

-Као што се могло чути на самој седници, по речима известиоца, руководиоца одељења Татијане Панић, извршење буџета је значајно веће у односу на раније године и износи 46%. Ако се узму у обзир претходне године, када је извршење буџета у истом периоду било 30%, а пре десетак година било је и 20%, самим тим извршење буџете је сада за првих девет месеци скоро дуплирано, а сигуран сам да ће до краја године бити знатно веће. Крајем године је свакако извршење буџета веће, тако да се ја надам да ће извршење буџета до краја године бити близу 80% , што је сигурно неупоредиво више од ранијих периода. Све то је сигурно јасан показатељ да се у овој години у општини Лајковац пуно радило, у шта се може уверити на сваком кораку.

Живковић је рекао да не трећи ребаланс буџета, који је изнуђен због недостатка средстава, пре свега у односу са “Колубаром” по питању надокнаде за животну средину и минералне сировине, односно популарну “ренту”.

-Као што је познато, Уредбом Владе из јуна локална самоуправа је остала без 105 милиона динара средстава Фонда екологије. Ове године ћемо имати негде око 50 милиона динара мање по том основу, у овом кварталу 15 милиона мање, тако да смо приморани због тог мањка да радимо трећи ребаланс. Такође, десет милиона динара је мање од планираног прихода од пореза на зараде. Управо због укупно 25 милиона мање приморани смо да неке инвестиције, као што је сеоска кућа у Пепељевцу, скинемо са листе до краја године. На жалост, она је неколико пута објављивана, нико се није јављао, ми смо чак били додали новац за њу, тако да тај пројекат који је рађен пре 7-8 година и дорађиван, остаје за следећу годину да видимо шта ћемо радити. Сигурно је Сеоска кућа потребна и селу и тамошњем фудбалском клубу, тако да ћемо свакако наћи начина да је урадимо. Ових или неких других димензија, она ће сигурно бити урађена, а и надзор је већ уговорен, тако да је сеоска кућа у Пепељевцу свакако у плану за следећу годину. Оно што је битно за трећи ребаланс, додали смо неколико пројеката који ће се одрадити у следећој години, као што је пројектовање бунара у Горњем крају у Јабучју, како би комплетирали водоводну мрежу у целом том крају. Такође смо одвојили новац за пројектовање канализације у улици Лајковачка пруга и за пројектовање пута за Бабовиће у дужини од једног километра у Врачевићу. Дакле, само пројектовања, већих радова неће бити. Наредних година буџет Општине Лајковац биће можда мало мањи, због све мањих прихода од ренте, а од екологије сав приход од јула месеца већ иде држави.

Од битнијих одлука са ове седнице треба издвојити прерасподелу новца у оквиру Програма пољопривреде, где ће део средстава бити преусмерен на програме за које због повећаног интересовања средства недостају. Илустрације ради, мало је било интересовање за куповину женске телади, али је зато велико интересовање за програме из области воћарства и повртарства. Општина ће пратити потребе и интересовања пољопривредника и сходно томе креирати програме и мере и издвајати средства. Посебна пажња биће посвећена едукацији пољопривредника, укључујући и традиционална пролећна и јесења саветовања пољопривредника.