Велика улагања Републике у путеве у општини Лајковац

Општини Лајковац су „Путеви Србије“ за ову годину одобрили 370 милиона динара за реконструкцију регионалних и локалних путева, што је рекордна сума по питању државних улагања у обнову инфраструктуре општине. Данас се завршава реконструкција једног од најважнијих регионалних путева, који пролази кроз највеће село лајковачке општине Јабучје и завршава се код језера Паљуви, спајајући општине Лајковац и Уб. Укупна дужина је девет километара, вредност радова 60 милиона динара, а извођач радова „Штрабак“. Јуче је започето асфалтирање те најтеже деонице, од засеока Шеринка до Милановића рампе, чему је присуствовао и председник општине Андрија Живковић са сарадницима.

– У засеоку Шеринка завршава се асфалтирање последње деонице правца који је у надлежности Републике јер спаја општине Лајковац и Уб. Комплетно је реконструисан, а асфалтна подлога потпуно замењена у дужини 4,5 км, тамо где је био у најлошијем стању. То је управо део кроз Шеринку, где je било доста улегнућа, чак су пропале и шахте због подводних вода, тако да је урађен нови тампон од метар дебљине, па први слој асфалта и сада завршни слој асфалта, све до Милановића рампе. Преко „Путева Србије“ упоредо је кренула реконструкција локалних путева у општини Лајковац. Јуче су започети припремни радови за пут за Вујиће у центру Jабучја (Старо село) дужине 1.300 метара, а вредност радова је 15 милиона. После тога почиње санација путева у вароши Лајковац, пре свега улице Војводе Путника и Стевана Сремца, а онда санација сеоских путева: пут за Петровиће у Бајевцу и Гајски пут у Стрмову. Укупна дужина ове четири деонице је око 4,5 километара.

Упоредо са овим пословима тече реконструкција и изградња можда најважније путне деонице за општину Лајковац, а то је тзв. Ћирина пруга дужине 12 километара: од Латковића (општина Љиг) преко Доњег Лајковца и Пепељевца до Пепељевачке рампе у Лајковцу.

-Са припремним радовима се стигло до Боговађе и очекујемо да крајем следеће седмице буде асфалтирана прва деоница, од Латковића до Доњег Лајковца, дужине 3.000 метара. Завршетак укупне трасе очекујемо до августа. Завршетком овог пута биће много олакшано становницима Доњег Лајковца, Пепељевца, Боговађе, али и околних села која гравитирају Лајковцу и Лазаревцу. До Лајковца више неће морати преко Ибарске магистрале тако да ће некима ова деоница скратити пут и за 10 километара. Као председник општине Лајковац изражавам велику захвалност Путевима Србије и директору Дробњаку што су нам изашли у сусрет и одобрили рекордну суму за општину Лајковац од 370 милиона динара. Наставићемо реконструкцију улица и локалних путева и нашим средствима. По свему планираном, а то је око 50км, ово ће бити рекордна сезона по реконструкцији и асфалтирању путева и улица. До краја године неће бити месне заједнице у Лајковцу која није добила бар 500 метара асфалта у протекле три године, откада ово руководство управља општином. Очекујем да ћемо за неколико година у нашој општини имати завршене све виталне путеве.

Из општинског буџета ове године биће реконструисана улица краља Драгутина у Селу Лајковцу, улица Петра Бојовића у Лајковцу, пут за Гајиће у Марковој Цркви, пут за Ђориће у Јабучју, за Петронијевиће у Ратковцу, за Милошевиће у Непричави, пут за Протиће у Врачевићу, биће настављена изградња пута ка гробљу у Пепељевцу итд.