Видовдански пријем за ђаке генерације и вуковце

У Градској кући организован је традиционални Видовдански пријем и додела награда за најуспешније ученике основних школа на подручју општине Лајковац и лајковачке средње школе, односно за ђаке генерације, “вуковце” и ученике који су освојили награде на републичким такмичењима.

На свечаном пријему најбољим ученицима награде су доделили председник општине Лајковац Андрија Живковић и заменик председника општине Обрад Милутиновић.

Ђак генерације СШ „17. септембар“ и носилац Вукове дипломе је Вељко Пантелић. Носиоци Вукове дипломе међу средњошколцима су и Јована Јоксимовић и Лука Јевтић, а Владимир Николић награђен је за освојено друго место на Републицком такмичењу из заваривања.

Ђак генерације ОШ „Миле Дубљевић“ и носилац Вукове дипломе је Анђела Брдарић, а вуковци међу лајковачким основцима су и Маја Ђокић, Лара Митровић, Дуња Милошевић, Наталија Костић, Ивона Јевтић, Магдалена Момировић, Александра Јеремић, Лена Петровић и Ђурђија Пажиновић.

Ђак генерације ОШ „Димитрије Туцовић“ Јабучје и носилац Вукове дипломе је Теодора Бајић.

Најбољи ученици, њих 17,  су као награду за постигнуте резултате у школовању добили лаптопове, таблете и књиге, по 15.000 динара и бесплатне улазнице за базен.

Председник општине Андрија Живковић је на свечаности поводом доделе награда најбољим ученицима између осталог рекао:

“За мене је ово један од најлепших дана у години, уопште када је неки догађај посвећен најмлађима у нашој општини, био то вртић или школа свеједно је, тог дана сам најсрећнији. Иако тог тренутка нисам расположен, овакви догађаји ми враћају расположење и волео бих да у току године оваквих догађаја буде још више и да тога дана будемо најпоноснији јер онда нагдађујемо најбоље ученике, а то је највеће богатство за једну општину. То је понос сваке општине и града када се виђамо са најбољим ученицима било основне или средње школе, свеједно је. Ове године их има воише него прошле и то ми је веома драго. Имамо ђаке који имају успехе на Републичком такмичењу, што говори да се у нашим школама у Јабучју и Лајковцу ради са децом јако квалитетно и добро. Битно је нагласити да ћемо ми у општини Лајковац као и до сада улагати у услове боравка наших најмлађих како би они имали најбоље услове за живот и рад, да уче и стичу нова знања. Пре пар година смо увели награђивање наших најбољих ученика, причали смо и за ову годину али нисмо успели да то спроведемо у дело, на желост колико вас овде има 17 ученика, али видећемо да то буде од следеће године. Значи, од следеће године, сви вуковци и ђаци генерације имаће бесплатно летовање од стране општине Лајковац, баш као што то раде неке суседне општине. Све у договору са директорима школа. Оно што је шкакљиво код тог награђивања је када би сви ученици ишли, да ли би имали дозволу од својих родитеља. То је јако леп гест и мислим да би већина њих и ишла. Оно што је новина, поред награда које ће имати у виду лаптопова, таблета и књига које добијате од школа, одлучили смо да имате и једну скромну новчану награду за све вуковце и ђаке генерације који су имали успехе на Републичком такмичењу, тако да ћете током следеће недеље добити и износ од 15.000 динара. Није то превише новца али толико смо имали могућности да одвојимо у ту сврху. Желим још једном да вам се захвалим за постигнути успех, а искрено се надам да ћете тај успех имати и у даљем школовању, такође да средњошколци упишу жељени факултет и наставе да ређају успехе из средње школе. Врата општине су вам увек отворена а када завршите своје школовање желео бих да се вратите у Лајковац и останете да живите овде, а своје знање пренесете и тиме допринесете развоју наше општине. Још једном хвала на свим резултатима и постигнутим успесима, у моје лично име и име општине Лајковац, желим вам пуно среће, здравља и успеха у даљем школовању, да остварите своје зацртане циљеве и наравно да слушате родитеље као и до сада. Ако имате неке сугестије, шта би требало да променимо у вези вас младих реците слободно јер ми вам стојимо на располагању за све, отворени смо за нове предлоге и сугестије.”

Директорка СШ “17. септембар” Косана Грчић је у наставку уводних обраћања рекла:

“Придружујем се Вашим жељама и такође им желим још бољи успех у даљем школовању и да кажем да сам јако поносна на наше ученике, а њиховим родитељима да се захвалим што су нам послали овако добру децу која промовишу нашу школу на најбољи могући начин. И као што рече председник, да нам се после успешног школовања поново врате и буду део наше локалне заједнице, да заједно радимо и доприносимо овом друштву.”

Директорка ОШ “Миле Дубљевић” Биљана Жујовић је рекла: “У овој малобројној генерацији осмака имамо десет правих вуковаца, јер је промењен правилник о награђивању и похваљивању, тако да се успех рачуна почев од другог разреда, а не као што је до сада било. Све ово су сјајна деца и ови што тренутно овде присуствују додели награда, али и они други који нису вуковци, исто су добра деца. Желим им све најбоље у даљем школовању.”

Директор ош “Димитрије Туцовић” у Јабучју: “Сугестије немам, само да кажем да је један вуковац из Јабучја, Теодора је три године за редом представљала општину Лајковац и нашу школу на Републичком такмичењу из физике, где је освајала трећу награду. Поред физике ишла је на такмичење и из математике и хемије и доприносила успеху и раду школе и њеној промоцији, али и бележавању 180 година школе, једном речју једно јако дивно дете.”

Присутнима су се пригодним речима обратили и заменик председника општине Обрад Милутиновић и наставник Рајко Сарић.

Забележили смо и утиске ђака генерације.

Анђела Брдарић, ђак генерације ОШ „Миле Дубљевић“ у Лајковцу: “Ово је велики успех за мене, јер поред свих овако добрих ученика, част је бити ђак генерације ове школе. Уписаћу Гимназију, природно математички смер у Лазаревцу. Задовољна сам односом локалне самоуправе према нама, јер сваки труд и рад ученика награде, а то је за сваку похвалу. Редовно учење је свакако предност, јер када се редовно учи, има се времена за све, а успех свакако долази.”

Теодора Бајић, ђак генерације ОШ “Димитрије Туцовић” у Јабучју: “Веома ми је драго што сам све ово успела, лепо је било школовање, такође ми је драго због такмичења, а наствници су били јако добри и трудили се око нас кад год би нам затребала помоћ у вези такмичења, увек су били ту да помогну и за то им пуно хвала. Посебно бих истакла наставницу математике Марију Марић, која је била увек ту за мене, како за пријемни испит тако и за такмичење. Уписаћу Медицинску школу у Ваљеву, смер фармацеут.”

Вељко Пантелић, ђак генерерације лајковачке СШ “17. септембар”: Није било ни превише лако, али ни превисе тешко постићи овај успех, јер рекао бих да уз довољно труда све може да се постигне. Овај пријем у општини и награда коју сам данас добио послужиће ми као мотивација за сав досадашњи труд и рад, као и да наставим у истом смеру, али и да се не заврши само на овом успеху већ да тако наставим у даљем школовању. Уписаћу Електротехнички факултет у Београду, тренутно не знам како ће тећи даље школовање, али се надам да не морам ићи нигде даље из Лајковца у будућности.”

Сви награђени ученици су рекли да су учили и трудили се да постигну најбоље резултате, уз опаску да је таленат битан, али да нема ништа без рада. Заслуге за свој успех приписују и својим наставницима, као и својим породицама, које су им пружале пуну подршку, изражавајући захвалност и локалној самоуправи на уприличеном пријему и додељеним наградама.

Традиционални Видовдански пријем у Градској кући протекао је у изузетно пријатној и лепој атмосфери.