Враћање путева у првобитно стање у Рубрибрези по реализацији пројекта „Чиста Србија“

У оквиру пројекта “Чиста Србија”, а након завршене  изградње примарне фекалне канализационе мреже у МЗ Рубрибреза, асфалтирање прекопаних путева је у финалној фази. Враћање локалних путева у првобитно стање у оваквим ситуацијама је врло битно, посебно за локално становништво. Одлично је што су актери у реализацији пројекта то имали у виду и благовремено изашли у сусрет општини Лајковац и њеним грађанима  и на том плану, констатовано је приликом асфалтирања у Рубрибрези. 

Недавно је Министар Момировић са сарадницима присуствовао завршници радова у Рубрибрези, где се  после изградње скоро три километра примарне канализационе мреже и прикључака путеви враћају у првобитно стање, асфалтирањем деонице од 1.250 метара, колико је мрежа ишла коловозом.

Председник општине Лајковац Живковић, не по први пут, истиче да је поносан што је општина Лајковац једна од првих у пројекту „Чиста Србија“, који је историјски по питању екологије у нашој земљи, да побољшава услове живота грађана Лајковца и подиже њихову еколошку свест.

План за општину Лајковац у оквиру пројекта „Чиста Србија“ је укупно 33км канализационе мреже и два постројења за пречишћавање отпадних вода.

У  Јабучју, највећем селу општине Лајковац, гради се 20 км канализационе мреже, у Боговађи у дужини од три километра, где ће се поред актуелне изградње канализационе мреже радити и једно мање постројење за пречишћавање отпадних вода капацитета 600 корисника. Затим следи реконструкција постројења у Лајковцу, чији је пријем 10.000 корисника. Када све буде готово у општини Лајковац ће бити изграђено преко 30 км канализационе мреже и два нова постројења, чиме ће више од 50 одсто становника бити прикључено на фекалну и кишну канализацију, а општина ће наставити сопственим средствима да шири мрежу.

„Општина Лајковац иде у корак са развојем не само града већ и села. Веома је битно да се развијају сеоске, или мање средине . Ми смо то овде показали и обухватили пројектом три села. Ти људи такође заслужују да имају услове за живот какве имају и они који живе у граду. Морам рећи да нису то очекивали и грађани су задовољни и заиста прихватају радове који се сада изводе“, нагласио је председник Живковић.

Министар је само поводом реализације пројекта „Чиста Србија“ неколико пута већ био у посети Лајковцу, што никада до сада није било.

У општини Лајковац у оквиру пројекта „Чиста Србија“ биће изграђено 33 километара канализационе мреже и два постројења за прераду отпадних вода, која обухватају 10.100 становника. Вредност инвестиције у изградњу комуналне инфраструктуре у општини Лајковац је 15,3 милиона евра. Извођач радова је кинеска компанија China Road and Bridge Corporation (CRBC).

„Ово је један велики и авангардан еколошки пројекат, јер ми тренутно градимо на подручју 30 локалних самоуправа најмодернију канализациону инфраструктуру и колекторска постројења за пречишћавање отпадних вода. Када Влада инвестира у више од 100 локација са циљем да потпуно промени еколошку слику државе то није мали подухват“, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић током обиласка завршних радова на изградњи комуналне инфраструктуре у Рубрибрези, приликом недавне посети општини Лајковац.