Вртић „Лептирић“ спремно дочекао малишане

У складу са инструкцијама од стране Министарства просвете науке и технолошког развоја и Министарства здравља, Предшколска установа “Лептирић” Лајковац почела је рад у понедељак 11. маја, поступајући у складу са прописаним мерама за рад вртића у доба епидемије КОВИД-19.

Предшколска установа се благовремено припремила за отварање објекта и поновни пријем одређеног броја деце, у складу са исказаним потребама родитеља у овом тренутку. Поштујући инструкције надлежног министарства, васпитачи и медицинске сестре су преко вибер група спровели анкету везану са потребе родитеља за предшколском установом, као једином могућношћу за збрињавање и боравак деце у овом периоду.Анкетирање се односило на родитеље деце из целодневног боравка, док це припремни предшколски програм ове радне године бити завршен кроз онлине рад, обзиром да се начин и време рада везује за рад у школи и школски календар.

Васпитна година за све предшколце завршава се 31. маја, након чега ће Установа издати Уверења о завршеном припремно – предшколском програму.

Када је у питању припрема установе за почетак рада од 11.5.2020. године, спроведене су све потребне превентивне мере, урађена је посебна дезинфекција, дезинсекција и дератизација у сарадњи са оснивачем и надлежним Заводом за јавно здравље, а од стране овлашћене организације акредитоване за вршење ових послова. У установи је урађено комплетно чишћење и дезинфекција опреме и играчака, склоњени су теписи и мекане играчке.

Пријем 40 пријављене деце спроводи се само на улазу у нови објекат, где сарадник за превентивну и здравствену заштиту бесконтактним топломером мери температуру родитељима и деци, након чега родитељ, уз најкраће могуће задржавање одводи дете до групног васпитача. Родитељ и дете прелазе преко дезобаријере која је на уласку у објекат.

Родитељ је у обавези да донесе потврду од педијатра да је дете здраво и способно за колектив ( исто као и раније, након поновног доласка у установу, након паузе). Родитељ је у обавези да носи маску и рукавице, приликом доласка у установу, да одржава међусобну удаљеност од 2 метра. Пожељно је да један исти родитељ доводи дете у овом периоду, ако је то могуће.

Имајући у виду исказане потребе родитеља, у складу са узрастом, у понедељак ће деца боравити у три васпитне групе у новом објекту и у три јаслене групе у старом објекту.
Уколико родитељ има потребу за услугом вртића у овом периоду, потребно је да два дана раније обавести групног васпитача или медицинску сестру, због планирања и организације рада.

Напомињемо да родитељи не плаћају услуге вртића од почетка ванредног стања, у складу са наредбом која је донета од стране Кризног штаба Општине Лајковац. За децу која не буду долазила у вртић до 1. јуна, родитељи неће плаћати услуге вртића, такозвану режију. Родитељи деце која од 11. маја настављају да долазе у вртић плаћаће у складу са Одлуком о регресирању трошкова боравка деце у предшколској установи.

У току боравка у установи деца ће, у складу са инструкцијама, када год је то могуће боравити у дворишту вртића, водећи рачуна се де не мешају деца из различитих група.

Молимо родитеље да се придржавају свих мера и препорука, а установа ће спроводити појачане, додатне превентивне и хигијенске мере, како би се рад у оваквим условима безбедно и несметано одвијао. Установа је обезбедила потребну заштитну опрему за запослене, потребна средства за спровођење свих превентивних мера и обезбеђиваће их у континуитету.

У складу са инструкцијама везаним за додатне превентивне мере, у установи ће радити најмањи могући број запослених, а довољан да реализује комплетан рад. Васпитачи који раде у припремно – предшколским групама, искључиво раде на даљину до краја васпитне године.

У жељи да се услови што пре нормализују, да се наш вртић отвори за рад у пуном капацитету, у најбољем интересу деце је да се сви продржавамо прописаних мера. Континуираним праћењем епидемиолошке ситуације од стране републичког Кризног штаба, Влада РС доносиће мере и препоруке које ће и наша предшколска установа одговорно реализовати, водећи рачуна о здрављу деце, родитеља и запослених.