Започета реконструкција и изградња улице Петра Бојовића

Председник општине Лајковац Андрија Живковић данас је са најближим сарадницима проверио како протиче реконструкција и изградња улице Петра Бојовића на потезу ка Јолића воденици. Изградња се финансира средствима Министарства привреде, добијеним посредством конкурса, и средствима опредељеним из општинског буџета.

„На јавни позив Министарства привреде у првом кварталу 2023.године општина Лајковац се јавила пројектом реконструкције и изградње улице Петра Бојовића у дужини од 800 метара. Улица обухвата два крака: један води до Јолића воденице, а други ка насељу од двадесетак кућа, где је пут био у јако лошем стању. Прошле године смо са мештанима овог краја договарали да урадимо расвету и путну инфраструктуру у наредном периоду. Расвету смо већ прошле године урадили, а сада радимо пут – прописну саобраћајницу ширине 4 метра, са риголама и каналима за одводњавање, чиме ћемо решити и проблем одводњавања у овом делу Лајковца. Ова деоница пута је, поготово у летњим месецима, оптерећена заљубљеницима у реку Колубару, тако да ће приступни пут ка реци бити знатно лакши и њима и људима који живе у овом крају или свакодневно саобраћају ка Лајковцу – закључио је председник општине.

Андрија Живковић је појаснио и детаље око пројекта, конкурса и начина на који се општина Лајковац припрема за конкурсе различитих министарстава Владе Србије:

„Јавни позив се односио на инфраструктуру који има везе са туризмом, тако да смо повезали овај пут са реком Колубаром и Јолића воденицом и од Министарства привреде добили 60% средстава, док 40% финансира локална самоуправа. Лајковац је прва категорија по развијености међу општинама у Србији, зато када конкуришемо код министарстава имамо свој удео. Вредност радова је око 12 милиона динара и значи нам јер нисмо одвојили цео износ из нашег буџета. Велика захвалност ресорном министарству, ми ћемо са осталим пројектима конкурисати код других министарстава, а чека нас и следећи јавни позив код Министарства привреде крајем године. Надам се да ћемо конкурисати са добрим и квалитетним пројектом, који се односи на изградњу новог паркинга у Лајковцу, на месту некадашње Колоније. Битно нам је да имамо спремне пројекте и конкуришемо код ресорних министарстава, у зависности од јавног позива. Уз помоћ Владе и министарстава покушаћемо да што више уредимо путну инфраструктуру, а следеће годину акценат у буџету ставићемо на рехабилитацију одређених улица које су одавно урађене у Лајковцу, као и на изградњу сеоских путева по месним заједницама у нашој општини.“

Радови су започети 31. јула, извођач је „Компресор инг“ из Ваљева. Рок је 45 дана, мада председник Живковић очекује да улица Петра Бојовића буде завршена половином августа.