Завршетак паркинга са 100 места у центру Лајковца

Захваљујући погодном времену, већ на почетку 2023. Општина Лајковац је наставила радове започете претходне године. То се, пре свега, односи на изградњу паркинга испред силоса, поред аутобуске станице, који ће комплетно бити завршен и уређен до краја недеље.

Површина простора је око 4000 квадрата, извођач радова ПЗП „Ваљево“, а вредност инвестиције око 30 милиона динара са ПДВ-ом. Финиш радова пропратили су данас председник општине Андрија Живковић, заменик председника Обрад Милутиновић и руководилац Одељења за комунално-стамбене и грађевинске послове Општинске управе Лајковац Предраг Мирковић.

Председник Живковић је констатовао:

– Уређењем ове површине добијамо 100 нових паркинг места, чиме ће се у великој мери решити проблем паркирања у Лајковцу. Свесни смо да имамо несавесних возача који паркирају своје аутомобиле где год стигну, поготово у улицама Војводе Мишића и Краља Петра, па зато размишљамо да и ми, као друге општине у Колубарском округу, у неком наредном периоду уведемо систем наплате паркирања. Пре тога морамо урадити елаборат паркирања за насељено место Лајковац. Поред тога што смо добили нова места за паркирање, на овом простору урађена је кишна и фекална канализација, измештено преко километар каблова који су отежавали почетак радова, уређена нова расвета и дрвореди. Такође, простор између саобраћајнице и паркинг места биће попуњен зеленим површинама и бехатон стазама.

У плану је да у другој половини године реновирамо зграду силоса, односно поставимо фасаду, јер не приличи да се оваква зграда налази у самом центру града. Код организације ЕУ ПРО прошли смо на конкурсу за пројектовање реконструкције зграде силоса. Планирамо и нова паркинг места, првенствено на простору бивше Kолоније за шта је урађен пројекат. Ако буде новца из нашег буџета или преко конкурса код ресорних Министарстава, у другој половини године ћемо урадити и тај простор,  чиме ћемо додатно повећати капацитет паркинг простора. На тај начин стичемо услове за уређење паркирања на територији Лајковца – закључио је Живковић.

Руинирани простор испред зграде силоса био је вишедеценијски проблем и нико се до сада није упустио с тим у коштац, а није ни био једноставан за решавање.

– Хтели смо то и пре да решимо, али није било довољно финансијских  средстава, а велику препреку представљају посебни услови јавних предузећа Путеви Србије и Железнице Србије. Читав овај простор до Пепељевачке рампе јесте власништво Железнице, па су за било какве интервенције неопходни сагласност и услови Железнице и Путева Србије. Радови су каснили баш због измештања преко километар железничких каблова са ове трасе, једно време је чак био обустављен и железнички саобраћај због тога. Од Путева Србије смо добијали услове за уређење кишне и фекалне канализације која је морала бити урађена у склопу паркинга. Дакле, било је неколико објективних околности које су отежавале изградњу паркинга до сада, а када смо добили потребне сагласности коначно смо овај простор средили – објаснио је председник Живковић.

За општину Лајковац битно је да цео ужи центар града добија обрисе какве је требало да има одавно, рекао је Андрија Живковић и навео шта је последњих шест година урађено на уређењу центра Лајковца:

– Од 2016. године стално нешто радимо  у центру Лајковца: од реконструкције шеталишне зоне у улици Војводе Мишића, измештања Зелене пијаце, изградње дечијег парка на том месту, изградње фонтане и трга испред зграде Општине, до изградње паркинга на овој локацији. Осим реконструкције зграде силоса, жеља нам је да, ако буде услова и воље са обе стране, изместимо аутобуску станицу и овде  саградимо модеран кружни ток, чиме би се овај простор отворио. Једино нам представља проблем избор нове локације за аутобуску станицу.