Завршница изградње фекалне црпне станице у Словцу

Заменик председника општине Обрад Милутиновић данас је са руководиоцем ресорног одељења Општинске управе Предрагом Мирковићем обишао објекат фекалне црпне станице у Словцу, чија је изградња у завршној фази. Радови су започети 2021.године, али су потрајали због објективних тешкоћа. Вредност станице је око 3,9 милиона динара са ПДВ-ом.

– Уследио је проблем са подземним водама и укопавањем фекалног канистера, нисмо могли да спустимо на одређену дубину и чекао се летњи период. С обзиром да је ова зима била без много падавина успели смо да спустимо на одређену локацију предвиђену пројектом. Црпна станица ће пуно значити грађанима Словца јер ће обезбедити корисницима у горњем делу села прикључак на фекалну канализацију, а пуштањем ове препумпне станице и централно постројење у Словцу биће пуштено у рад. Радови су у финалној фази, очекујемо завршетак и примопредају, као и пуштање централног постројења тј. прикључење корисника из горњег и централног дела Словца. Најављено је и пројектовање 1,1 километар фекалне канализације за доњи део Словца, па ће и ти мештани бити прикључени на систем фекалне канализације. Поред новоизграђене препумпне станице, постоји стара фекална канализација која се једним делом уводи у нову канализацију, тако да и са те стране покрива све кориснике. У овом тренутку биће обухваћено 70% мештана Словца, остаје нам да повежемо комуналну инфраструктуру, да изградимо канализацију према Срећковићима који ће такође у горњем делу Словцу бити прикачени преко препумпне станице на централно постројење. Централно постројење је димензионисано на 350 корисника, урађено је тако да је 10% минимум корисника да би та технологија могла да функционише, односно развој бактерија у танковима, другим речима минимум је 35 корисника. Наравно чекали смо изградњу препумпне станице да би обезбедили тих 35 корисника, јер централни део Словца по броју корисника није могао да задовољи ту потребу.

Милутиновић очекује да ће после априлске скупштине, када буде усвојен ценовник за прикључење и месечне накнада за коришћење канализације,  цео систем да заживи средином маја, односно да ће фекална канализација у Словцу профункционисати у минималном режиму.