Железничар обезбедио Зону Дрина, следи плеј-оф

Нерешеним резултатом 0:0 у Лешници, ФК Железничар је сачувао шесту позицију на табели Колубарско-мачванске зоне, која га од следеће сезоне води у новоформирану Зону Дрина. Од суботе 4. маја стартује плеј-оф за пласман у виши ранг, а Жеља се као шестопласирани састаје са првопласираним Липолистом. У плеј-офу играће још Борац из Лешнице, ваљевски Раднички, Осечина и Дрина из Љубовије. Екипе пласиране од 7. до 12. места истовремено ће играти плеј-аут.

Да је у последњем колу прве фазе првенства вођена велика борба говори и чињеница да су на осам утакмица судије показале чак 32 жута и четири црвена картона. Од тога је само на утакмици у Лешници Борац-Железничар показано 12 жутих и један црвени (парни жути)! Од тога су пет жутих добили фудбалери Железничара, а преостале домаћи играчи. То је довољан показатељ велике борбе и нервозе у Лешници, јер су бодови били изузетно важни обема екипама: Борцу да би се пред плеј-оф што више примакао Липолисту, а Жељи да би обезбедио шесто место (мада се испоставило да су Дивци поражени у Крупњу, тако би и у случају пораза лајковачки тим сачувао пласман у Зону Дрина).

Имајући у виду да је Железничар остварио циљ са тимом скоро комплетно састављеним од Лајковчана, што је реткост у другим екипама, управа и стручни штаб могу бити врло задовољни учињеним у овој сезони. То потврђују и речи првог човека струке Игора Пакића, који је најавио да ће Жеља ићи на победу у Лешници:

„Утакмица у Лешници превазишла је такмичарски ранг: и по квалитету и по борбености! Притом смо играли много ослабљени, без капитена Томића, затим Спасојевића, Степановића, Баратовића, Павловића и Бранковића. Упркос томе изашли смо храбро против најбоље екипе у лиги и освојили веома важан бод, који нам је обезбедио место у плеј-офу. Веровао сам у моје играче и кренули смо у утакмицу да победимо, и то је једино што данас могу да замерим мојим момцима. Иначе, свака им част, прави су хероји како су изнели све утакмице са оволико кадровских проблема. Појединци у граду су нас отписали после првог кола и већ преселили у нижи ранг, али су заборавили да је Железничар гигант и институција у Србији, који за три године слави 100 година постојања и не треба га никада отписивати! Браво за момке, браво за све људе у клубу и за све навијаче Жеље!“

Резултати 22. кола:  Борац – Железничар 0:0, Рађевац – ОФК Дивци 1:0, Мачва 1929 – Осечина 1:3,  Цер – Раднички 0:3,  Дрина – Липолист 3:0, Рибница – Хајдук Станко 8:0.

Табела: Липолист 41, Борац (Л) 38, Раднички 37, Осечина 35, Дрина 35, Железничар 33, Дивци 29, Рађевац 28, Рибница 27, Мачва 27, Хајдук Станко 20 и Цер 15 бодова.

Финална фаза („плеј-оф“ и „плеј-аут“) играће се по једноструком бод систему са пет кола. Освојени бодови из прелиминарне фазе, као и постигнути и дати погоци преносе се у финалну фазу. Тим Железничара може растерећено одиграти ових пет утакмица, за престиж, јер практично тешко може да се бори за прво место имајући у виду да, рецимо, за лидером Липолистом заостаје осам бодова.

Распоред мечева у плеј-офу, бројеви означавају пласман екипа:

  1. 1-6, 2-5, 3-4
  2. 6-4, 5-3, 1-2
  3. 2-6, 3-1, 4-5
  4. 6-5, 1-4, 2-3
  5. 3-6, 4-2, 5-1

Дакле, у првом колу плеј-офа у суботу 4. маја састају се:

Липолист – Железничар

Борац – Дрина

Раднички – Осечина

Парови првог кола плеј-аута:

Дивци – Цер

Рађевац – Хајдук Станко

Рибница – Мачва