Општина Лајковац је познато пољопривредно подручје, један од најзначајнијих центара у Србији за одгој квалитетних приплодних говеда сименталске расе. У Лајковцу се одржава најдуговечнија изложба приплодних крава и јуница сименталске расе у Србији – већ 30 година, сваког 27. септембра (Крстовдан). Осим сточарства, развијено је ратарство и воћарство, а постоје и значајни прерадни капацитети. Општина Лајковац кроз редовне годишње програме и субвенције улаже пуно у развој пољопривреде.

Општина је покренула процедуру за усвајање „Стратегије развоја пољопривреде и руралног развоја Лајковца до 2015. године“, као и за оснивање Дирекције за пољопривреду општине Лајковац. Ови кораци говоре о значају који пољопривредна грана има у укупној привредној делатности општине.

Удружење одгајивача говеда сименталске расе “Колубара” основано је 2000. године и окупља преко 300 чланова из Колубарског округа. Основни циљ Удружења је контролисани развој говедарства кроз генетско унапређење и очување постојећих генетских ресурса ради економског просперитета чланова Удружења. Стручну помоћ и подршку удружење има од Центра за пољопривреду Лајковац, који је приватизован, али је и даље водећа пољопривредна служба на овом подручју.

Колубарски сточари од 1995. године излажу приплодне краве и јунице сименталске расе на међународном пољопривредном Сајму у Новом Саду, а сва изложена грла сврставана су у највеће класе у својим категоријама. Удружење „Колубара“ и Центар за пољопривреду вишеструки су шампиони Сајма, а велики број грла награђиван је шампионским пехаром и златним медаљама. У производном запату налази се око 6000 грла, у матичном запату 2000-2500 грла, а под контролом продуктивности око 700 приплодних крава.

У Индустријској зони општине Лајковац налазе се значајни прерадни капацитети. Пре свега, ту је прехрамбена индустрија млечних производа предузећа „Виндија“ из Вараждина, Хладњача за воће „Фрувела“, затим домаћа „Млекара Бабић“ и Млинско-пекарско предузеће „Аграриа кампо“ из Београда. Сви прерадни капацитети налазе се у непосредној близини Ибарске магистрале и пруге Београд-Бар, тако да су са саобраћајно-транспортног аспекта веома погодно лоцирани.

Велике заслуге што је колубарски крај постао препознатљив по квалитетној сточарској производњи припадају стручној пољопривредној служби – Центру за пољопривреду Лајковац. ОПШИРНИЈЕ

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СРЕДСТАВА ЗА ПОДСТИЦАЈ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ У ОПШТИНИ ЛАЈКОВАЦ ЗА 2012.ГОДИНУ – ПРЕУЗМИТЕ ТЕКСТ КОНКУРСА