Међународна колонија крај Колубаре

На ликовно-песничкој колонији, која се одржава од 23. до 30. марта крај реке Колубаре, у непосредној близини Јолића воденице, једне од последњих у Србији која жито меље са седам каменова, сликари и песници окупили су се у оквиру етно фестивала пића, хране, домаће радиности и уметности, који је приредила Туристичка организација Општине Лајковац.

 

„На обалама Колубаре је као у рају, а предивни предели непресушна су инспирација сваком уметнику, на сваком кораку окружени смо гостопримством и топлином”, каже Марија Смољанинова, академска сликарка из Москве, док њен колега и суграђанин Владислав Симонов открива да жели да на платна пренесе лепоте српске народне архитектуре која га окружује.

Сабориште већине уметника биле су дрвене колибе Мирослава Петронијевића Мићуна на самој обали Колубаре, за које је Миодраг Јакшић, државни секретар за вере и дијаспору и познати песник, један од учесника програма, напоменуо да им увек радо долази. Уз осликавање уљем на платну и стихове које су рецитовали песници из Београда, приређена је изложба старинских јела, припреман је надалеко чувени хајдучки гулаш и свадбарски купус, а све је заливено медовачом.

,,Сликари из Москве овде су међу браћом, како и треба да буде кад су Срби и Руси у питању. Управо у оваквој сарадњи рађа се духовно јединство два словенска и православна народа, која помажу уметничком стваралаштву”, истакао је Олег Булгаков, саветник у амбасади Руске Федерације у Београду. Када је реч о јединству морамо напоменути да је отварању манифестације присуствовала и Наталија Коцева – представник међународног Фонда јединства православних народа, заједно са Татјаном Берјузовом, уредницом културних програма у Руском дому у Београду.

Док је на тргу испред лајковачке општине одржана изложба пчелара, изложба домаће радиности била је постављена у великој сали ,,Градске куће”. ,,После овогодишњег окупљања сликара и песника из Москве, Београда, Мачве и Лајковца, настојаћемо да ова манифестација постане традиционална, јер на овај начин за јавност откривамо ковчег са непроцењивим народним благом” , рекако је Милутин Ранковић, директор ТО, приликом ове несвакидашње и по свему посебне манифестације.

{gallery}2012_03_28{/gallery}