Прича из детињства

Градска библиотека Лајковац организовала је у петак увече, у великој сали Градске куће, промоцију књиге „Прича из детињства“ своје некадашње суграђанке Биљане Марковић Јевтић. Осим аутора, о књизи су говорили књижевни критичар проф. др Воја Марјановић и рецензент Радован Бели Марковић.

О својој првој књизи поезије за децу, Биљана Марковић Јевтић укратко каже:

– Највећи део детињства провела сам у Лајковцу, што је за мене било врло инспиративно, и те песме су истините, неки ликови у њима аутентични. У исто време, инспирисало ме детињство моје деце, које је доста различито од детињства које смо ми проживели у седамдесетим и осамдесетим годинама прошлог века, па сам се потрудила да повучем паралелу и у том генерацијском јазу нађем и неку сличност.

Проф. др Воја Марјановић са Филолошког факултета у Београду Биљанину књигу доживљава особеном, али и као повратак најбољим данима литературе за децу:

– Ова збирка представља неку средокраћу између тзв. традиционалне и модерне литературе. Она је неиндукована поезија, аутентична, без утицаја песника који су опонашали Змајеву поезију и поетику. На неки начин се наслања на савремену и модерну литературу, али са особеним укусом, мирисом, односно нечиме што се може назвати само поезијом Биљане Марковић Јевтић. Ова књига је освежење и покушај да се поезија за децу и младе врати у седамдесете године прошлог века, када смо имали златни период литературе за децу.

Рецензент збирке је угледни лајковачки и српски књижевник Радован Бели Марковић:

– Ова књига није ни за одрасле, није ни за децу. Биљана је пронашла сјајну средину, нешто што нас, народски речено, „у срце погађа“. Ми то сви имамо негде у свом присећању, са почетка свог животног пута. Јер, ако схватимо живот у некој крајњој одредници то је као кад човек одшкрине врата и појави се тај траг светлости и неко затвори врата. У свему томе, ту је детињство на коме човек темељи свој живот и своје најлепше сећање, и то је Биљана Марковић, по мом скромном мишљењу, успешно песнички обликовала у својој књизи.

Биљана Марковић Јевтић је Лајковчанка пореклом, рођена 1971. године, кћерка је некадашњег председника Општине и народног посланика Драгана Марковића. Студирала је на Филозофском факултету у Београду. Као студент почела је да ради у Радио телевизији Београд, Редакцији за децу и младе. Добивши звање новинар уредник, уређивала је емисије за децу и писала сценарија. Пише за најмлађе, али и за оне мало старије. Живи у Београду.

{gallery}2013_02_26{/gallery}