Протест мештана Боговађе због проблема азиланата

Мештани Боговађе су за суботу 9. новембар у 12 сати најавили миран протест којим желе да скрену пажњу јавности и надлежних органа на проблем који имају са све већим бројем азиланата који смештај траже у Центру за азил, од новембра 2011. године смештен у одмаралишту Црвеног крста у Боговађи.

У допису који је Комесаријату за избеглице Републике Србије, свим најзначајнијим државним и локалним институцијама упутила Месна заједница Боговађа с апотписом председника Драгане Лончар, наводи се да је смештајни капацитет Центра у Боговађи 150 места, а број азиланата најчешће премашује бројку од 230 људи. Осим тражиоца азила смештених у Центру, у сваком тренутку у Боговађи се налази између 30 и 200 миграната за које нема места у Центру и које Полицијска управа Ваљево шаље у Боговађу, каже се у допису.

Даље се у писму наводи: „Ови несретни људи се сналазе како знају и умеју, спавају по околним шумама, гробљу, друштвеним објектима, степеништу школе, па чак и у напуштеној септичкој јами која се налази у оквиру Центра. Тренутно има 9 локација на којима мигранти спавају, а број обијених викендица стално варира. Поред смештаја, мигранти немају храну ни одећу, крађе су један од начина на који се сналазе, а прошле године у децембру, четири младића је примљено у болницу на хоспитализацију због промрзлина.

Овим људима је неопходна помоћ и адекватна акција државе и надлежних органа. Помоћ и заштита потребни су и становницима Боговађе који су у сталном страху за своје поседе и сигурност своје деце.“

О протесту који ће се у Боговађи одржати у суботу 9. новембра 2013. године обавештени су:

Председник општине Лајковац
Председник СО Лајковац
Влада Републике Србије
Први потпредседник Владе
Председник Републике Србије
Председник народне Скупштине Републике Србије
Министарство унутрашњих послова
Министарство одбране
Безбедносно информативна агенција
Заштитник грађана
Црвени крст Србије
Високи комесеријат УН за избеглице
Делегација ЕУ у Србији
Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији

ЗВАНИЧАН ДОПИС ИНСТИТУЦИЈАМА »