Уручени кључеви кућа и грађевински материјал избеглим лицима

У великој сали Општине Лајковац јуче је потписан уговор за доделу три куће за избегла лица и грађевинског материјала за 13 избеглих особа. Средства су заједнички обезбедили Комесаријат за избеглице Републике Србије и Општина Лајковац.

У име Општине Лајковац уговоре је потписао председник Живорад Бојичић, у присуству Владана Хаџића и Данијеле Недић из Комесаријата, председника Комисије за поступак доделе кућа и материјала Горана Миловановића, заменика председника Општине, чланова Општинског већа Снежане Негић и Горана Ранковића, као и повереника за избеглице и миграције Општине Лајковац мр Живорада Шушњаревића. Повереник Шушњаревић је истакао да је велико задовољство да људима, који су стицајем несрећних околности својевремено дошли у Лајковац, сада увелико нашим суграђанима, пружимо помоћ захваљујући Комесаријату за избеглице и миграције, Општини Лајковац и донаторима из ЕУ и света.

Поводом још једног геста помоћи Општине својим угроженим суграђанима, председник Бојичић је изјавио:

– Средства за ове намене континуирано се издвајају и ми ово радимо годинама уназад. Ове године имали смо девет породица заинтересованих за откуп сеоских домаћинстава, а обезбеђена су средства за три. У поређењу са градом као што је Крушевац, на пример, који је ове године обезбедио куповину две куће, наш резултат је одличан имајући у виду да је Лајковац мала варош са 16 хиљада становника. Од несрећних ратова деведесетих година, преко погрома 1995. када је Општина, заједно са Земљорадничком задругом, код силоса обезбедила пролазни прихватни центар за избеглице и расељена лица, па до данашњих дана увек смо чинили пуно. Управо радимо пројекцију буџета за 2014. годину и сигуран сам да ћемо обезбедити довољно средстава неопходних за учешће Општине Лајковац за откуп пољопривредних домаћинстава за преостале заинтересоване избеглице. Што се тиче грађевинског материјала, то се наставља, обезбеђујемо средства и расписујемо јавне набавке и људи преузимају грађевинске пакете од 80.000 до 400.000 вредности, тако да бих се завалио мом заменику Горану Миловановићу, председнику Комисије, за одлично спроведен поступак и Живораду Шушњаревићу који је наш комесар за питања избеглица и расељених лица – рекао је Бојичић.

У име Комесаријата Општини Лајковац се на сарадњи захвалила Данијела Недић и најавила да ће се Комесаријат и убудуће трудити да задовољи све потребе интерно расељених лица и избеглица.

Кључеви кућа површине од 45 до 78 квадратних метара уручени су Мирку Ивковићу из Лајковца, Гојку Раићу из Јабучја и Алиси Чокеровић из Лајковца. У њихово име захвалио се Матеја Раић, син Гојка Раића:

– Захваљујем се Комеасаријату за избеглице и Општини Лајковац на великој помоћи, захваљујући којој смо после 18 година добили кров над главом.

Грађевински материјал вредности од 150.000 до 440.000 динара, након спроведеног поступка јавне набавке, добили су: Бркић Жељко- Јабучје, Гиговић Јово- Јабучје, Рајић Милан- Бајевац, Тешановић Роберт- Боговађа, Јаковљевић Ђорђе- Јабучје, Баждар Мирко- Лајковац, Баждар Драган- Лајковац, Радановић Душан-Јабучје, Мартиновић Влада- Непричава, Танасић Георгијана- Непричава, Орлић Никола- Лајковац, Остојић Љуба- Боговађа и Ћећез Никола- Боговађа.

{gallery}2013_11_09{/gallery}