Председник Бојичић подржава мештане Боговађе

У изјави медијима у петак, дан уочи најављеног мирног протеста у Боговађи због проблема азиланата, председник Општине Лајковац Живорад Бојичић рекао је да грађани Боговађе имају пуно право да скрену пажњу на проблем пред којим сви затварају очи.

– Руководство општине Лајковац је прошле и ове године на тај проблем скренуло пажњу најодговорнијим људима у држави. Осим затварања привременог објекта у селу Врачевић, ништа друго није урађено. Влада Србије, ресорно министарство, Комесаријат за избеглице, нису решили питање прихвата и смештаја тражилаца азила који немају услова да се сместе у центре у Бањи Ковиљачи и Боговађи. Немамо ништа против да се стопостотно искористе капацитети у одмаралишту Црвеног крста Града Београда у Боговађи, уз све примедбе које смо дали, а које су пре свега везане за рационално коришћење тог простора. Ми смо ово предвидели и благовремено упозоравали да општина Лајковац не може решавати прихват азиланата из Македоније, Црне Горе и Хрватске, из свих жаришта у Азији и Африци. Тај проблем морају да реше Влада Србије, ресорно министарство и комесаријат задужен за те послове. Имају на располагању бивши избеглички камп у Крњачи, бившу касарну на територији Младеновца и слично. Слободно ћу рећи: захваљујем донаторима из Санџака, који су прославили Бајрам са тражиоцима азила у Боговађи, али ти донатори су могли и да отворе прихватни центар у Санџаку.

Мештани Боговађе су у суботу 9. новембра у центру села одржали миран протест којим желе да скрену пажњу јавности и надлежних органа на проблем који имају са све већим бројем азиланата који смештај траже у Центру за азил, од новембра 2011. године смештен у одмаралишту Црвеног крста у Боговађи. У допису који је Комесаријату за избеглице Републике Србије, свим најзначајнијим државним и локалним институцијама упутила Месна заједница Боговађа, наводи се да је смештајни капацитет Центра 150 места, а број азиланата најчешће премашује бројку од 230 људи. У сваком тренутку ван Центра се налази између 30 и 200 миграната, који се сналазе на различите начине, што разумљиво узнемирава локално становништво.