Одржан протест у Боговађи

У Боговађи је у суботу одржан протест око око 200 мештана Боговађе, Доњег Лајковца и Врачевића, који траже да држава хитно реши проблем смештаја азиланата. У страху за личну безбедност и безбедност своје имовине, али и из жеље да помогну незваним комшијама, блокирали су раскрсницу у центру села како би држави указали на проблем с којим се годинама суочавају.

У Центру за азиланте у Боговађи, који има 170 кревета, смештено је 180 особа, а процена је да изван центра свакодневно борави од 230 до 250 азиланата. У Боговађи има 279 мештана и 100 викендица, што је мање од азиланата без смештаја, који ту свакодневно долазе.

Мештани су најавили радикализацију протеста и блокаду Ибарске магистрале ако надлежни државни органи брзо не реше проблем смештаја азиланата. С обзиром да се Центар за тражиоце азила налази у близини школе, житељи Боговађе најављују да у знак протеста у уторак неће послати децу у школу. Организатори скупа затражили су да Комесаријат за избеглице Србије повуче оглас за прикупљање понуда за издавање објеката за додатни смештај азиланата, који траје до 22. новембра.

– Разлог нашег окупљања сви знамо. То је све већи број азиланата који немају смештај него слободно лутају лутају селом. Немају где да бораве, па су најчешће у шуми, проваљују у викендице, спавају у друштвеним објектима. Немају шта да једу, па краду усеве, стоку, воће, мед. Разумемо њихову муку, али такво понашање нам изазива проблеме. Нико више није сигуран да остави откључана врата, родитељи се плаше за своју децу, с обзиром на то да се школа налази у непосредној близини Центра за азил. Чуло се да су упадали у војни круг, неки мештани причају да повремено одјекују пуцњи… Сестринство манастира Боговађа живи у страху да им не буде запаљено сено или штала, пошто азиланти на њиховом имању траже конак – рекла је, између осталог, на суботњем протесту Драгана Лончар, председница Месне заједнице Боговађа.

Месна заједница Боговађа упутила је допис Влади Републике Србије, првом потпредседнику Владе, председнику Републике Србије, председнику Народне скупштине, ресорним министарствима, Високом комесаријату УН за избеглице, ОЕБС-у, Делегацији ЕУ у Србији, председни8ку Општине Лајковац и другим релевантним институцијама, тражећи хитно решење проблема. У писму се, између осталога, наводи: „Ови несрећни људи се сналазе како знају и умеју, спавају по околним шумама, гробљу, друштвеним објектима, степеништу школе, па чак и у напуштеној септичкој јами која се налази у оквиру Центра. Тренутно има девет локација на којима мигранти спавају, а број обијених викендица стално варира. Поред смештаја, мигранти немају храну ни одећу, крађе су један од начина на који се сналазе, а прошле године у децембру, четири младића је примљено у болницу на хоспитализацију због промрзлина. Овим људима је неопходна помоћ и адекватна акција државе и надлежних органа. Помоћ и заштита потребни су и становницима Боговађе који су у сталном страху за своје поседе и сигурност своје деце.“