Активности и програми Културног центра

Сузана Јанковић, директорка Културног центра „Хаџи Рувим“ најавила је за ТВ „Гем“ неколико новембарских програма, пре свега манифестацију ‘’Дани Јапана’’, коју ће обележити циклус јапанског филма, радионице оригамија – традиционалне вештине креирања модела од папира и други садржаји. Биће то свакако велико освежење за Лајковчане и упознавање са овом далеком и необичном културом.

– У оквиру манифестације имаћемо и изложбу слика, на којој ће се представити укиографика, специфична техника која се ради искључиво у Јапану и биће то прилика да ову далеку земљу приближимо нашим крајевима. Осим изложбе, која ће трајати од 16. новембра до 1. децембра, упознаћемо се и са јапанскокм кинематографијом. Циклус јапанског филма биће приказан у Дому младих. У сарадњи са школом организоваћемо оригами радионицу – каже Сузана Јанковић.

Глумац Зијах Соколовић одиграће 22. новембра у Градској кући монодраму ”Међуигре”. У питању је представа која на критички и сатиричан начин коментарише актуелне политичке догађаје и друштвена стања. Окосницу кабареа ‘’Међуигре’’, аутора, редитеља и извођача Зијаха Соколовића чине размишљања у паузама између дугих и великих животних обавеза. Порука је да се човек не одриче малих и ситних задовољстава, која му доносе душевни мир.

Мр Сузана Јанковић говорила је и о бројним секцијама Културног центра. Почела је са радом секција ветерана фолклора, која не окупља искључиво старије већ све оне који желе да науче да играју. Пробе се одржавају сваког уторка и четвртка од 19.30 сати у биоскопској сали.

– Обећали смо прошле године да ћемо се трудити да повећамо број корисника услуга Културног центра, а ово јесте једна од занимљивих секција. Када смо били на једном концерту у Ваљеву, позвани смо да гостујемо у Чајетини и наравно да ћемо се одазвати свим тим позивима. Фолклорна секција и даље повећава број деце заинтересованих за игру, тако да смо формирали дечју секцију у Јабучју са 42 члана. И даље ради драмска секција, дечји хор, хор одраслих, а у плану нам је да од јануара организујемо ликовну школу и за децу и за одрасле, тако да је Културни центар врло „жив“ по питању секција и броја укључених Лајковчана у различите активности.

У току је јавна набавка за куповину расвете и озвучења. Нова техничка опрема омогућиће квалитетније извођење позоришних представа .Према најавама, почетком наредне године требало би да крене прва фаза реконструкције објекта Kултурног центра, која се односи на реновирање биоскопске сале. То би омогућило понуду квалитетнијих културних програма, уз гостовања реномираних позоришних кућа, каже директорка Јанковић.