Општинско веће подржало захтеве мештана Боговађе

Централна тема 41. седнице Општинског већа било је решавање проблема азиланата у Месној заједници Боговађа. Данашњој седници присуствовали су и Драгана Лончар, председник Месне заједнице Боговађа и Радинка Марковић, одборница из овог села, које су чланове Општинског већа и остале присутне на седници подробно упознале са изузетно сложеним стањем и проблемима које мештани имају због азиланата. Ситуација у Боговађи је кулминирала, прича са азилантима мора добити епилог, мештани су овога пута решени да проблем истерају до краја, рекла је Драгана Лончар.

Општинско веће донело је одлуку да се по овом питању упути хитан допис Влади Србије са неколико захтева. Пре свега, да остане на снази забрана издавања кућа и викендица азилантима у Боговађи и околини, а да Влада Србије утврди ко је у њено име и без њене сагласности огласио јавни позив за издавање објеката у приватној својини за смештај азиланата. Од Владе се тражи да упути захтев Вишем јавном тужилаштву у Београду како би се испитали сви наводи мештана Доњег Лајковца, Врачевића и Лајковца о евентуалном незаконитом поступању службених лица Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и утврди њихова кривична одговорност, пре свих управника Центра за азиланте у Боговађи Стојана Сјеклоће и његовог заменика.

Општина Лајковац од Владе Србије тражи да у року од пет дана смести све азиланте који се, на прагу зиме, налазе ван Центра, а њих је око 300; да спречи долазак нових азиланата и коначно покрене поступак за затварање Центра у Боговађи, а објекат који је задужбина краљевске породице Карађорђевић Црвеном крсту врати првобитној намени.

Живорад Бојичић, председник општине Лајковац упутио је апел мештанима да деца обавезно иду у школу и да их не треба увлачити у овај проблем.

Чланови већа прихватили су План зимског одржавања локалних путева и улица за 2013/2014. годину, Правилник о измени и допуни Правилника о систематизацији послова у ЈП “Градска чистоћа”, као и Одлуку о забрани држања домаћих животиња у ужем центру града и дали сагласност за накнаду нематеријалне штете нанете од паса луталица.

На седници су разматрани извештаји о реализацији годишњих програма спортских организација за период од 1. јула до 30. септембра. Размотрени су и предлози Комисије за одобравање програма у области спорта за фудбалске клубове „Железничар“, „Јабучје“ и „Слога“ из Боговађе.

Председник општине Лајковац Живорад Бојичић поднео је информацију о службеном путу у Аустрију и Немачку.