Руководство Општине посетило Скобаљ

С обзиром на то да је Општинско веће на последњој седници усвојило закључак за решавање проблема у насељеном месту Скобаљ, на основу захтева Савета ове месне заједнице, који се односе на исељавање становништва и објеката услед ширења угљенокопа Рударског басена ”Колубара”, председник Општине Живорад Бојичић са сарадницима посетио је Скобаљ.

Председник Бојичић је изразио наду да ће у наредном периоду, у сарадњи са РБ ”Колубара”, на адекватан начин почети расељавање Скобаља и нормализација живота преосталог становништва, док се процес експропријације не заврши. Од 500 хектара, колико је површина Скобаља, до сада је експроприсана половина. Преосталих 80 кућа са 50 активних домаћинстава нема примерене услове за живот, констатовао је председник Бојичић.

– Угрожено је месно гробље јер се овде практично налази ивица копа „Тамнава-Источно поље“. Даље ширење копа је заустављено јер у претходних 10 година није решено кључно питање, када је то урађено у Малом Борку, а то је расељавање домаћинстава и гробља, забране сахрањивања, ексхумација и пресељење посмртних остатака на гробља која су проширена за те потребе у Јабучју и Скобаљу.

Председник МЗ Скобаљ Снежана Јовичић истакла је да мештани имају велики проблем са водом, поготово лети. Проблем представља и чињеница да не знају када ће одавде ићи, па ако се неће ускоро селити, онда треба обезбедити дозволе за градњу. Мештанин Зоран Ђурђевић је истакао да се гробље од 1996. године води на „Електропривреди Србије“.

Када би ове године почео поступак утврђивања јавног интереса, потребно је три године за исељење.У том периоду преосталном становништву треба обезебедити елементарне услове за живот, сматра начелник Службе за експропријацију Општинске управе Лајковац Живота Молеровић.

Општина Лајковац је у сарадњи са РБ ”Колубара” прошле године санирала непроходне локалне путеве у Скобаљу. За насипање је утрошено 2000 кубних метара агрегата. Општинска управа Лајковац упутиће захтев РБ ”Колубара” да се утврди општи интерес за остатак села, а потом почне процес организованог пресељења.