Презентација пројекта Регионалне депоније «Каленић»

На састанку градоначелника и председника општина, које учествују у пројекту Регионалне депоније комуналног отпада „Каленић“, одржаном јуче у великој сали Скупштине општине Лајковац, представљени су урбанистички и идејни пројекат регионалне депоније, као и Студија изводљивости са планом и програмом наредних активности пројекта.


– Имали смо довољно одлучности да обновимо документацију пројекта и да добијемо подршку од Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине а средства која ће бити опредељена из ИПА фондова износе око 17 милона евра. У рекордном року обновили смо сву документациону основу и по свим европским стандардима одрадили део техничке документације и претходних процедура, које сте имали прилику да видите у овој презентацији. У наставку имамо врло јасну динамику активности, од којих смо неке већ спровели. Обавеза сваке општине и града, учесника пројекта, је да достави неопходну документацију и изврши све обавезе а у септембру очекујемо међународни тендер за обрађивача главног пројекта и извођача радова, да би у јануару месецу следеће године започели и радове на терену – рекао је рекао је Радомир Стевановић, директор предузећа ”Еко-Тамнава Уб”, на презентацији у Градској кући у Лајковцу.

Општина Лајковац једна је од 11 општина учесница пројекта Регионалне депоније. По речима председника Живорада Бојичића, задатак свих је да своје обавезе измире до краја априла и узму активно учешће у реализацији пројекта.

– Већ у јуну месецу имамо припремљену неопходну документацију која је усаглашена са делегацијом Европске уније. Упознати сте са чињеницом да је министарка Зорана Михаиловић упознала директора „Екотамнаве“ и све чланове Скупштине са пресеком стања и с аониме што нас чека да урадимо како би већ у септембру била спремна основа за тендерску документацију и даље поступке.

Састанку је присуствовао и Владимир Лалић, председник Скупштине ПД “Еко-Тамнава” и рекао, између осталог:

– Надлежно министарство резервисало је средства из ИПА фондова за инвестирање пројекта изградње Регионалне депоније, а на нама је да обезбедимо на време све оно што Комисија буде захтевала од нас. На нама је да испоштујемо рокове који су стриктно дефинисани и врло прецизни, као и све инвестиције које се финансирају из ИПА фондова. Циљ нам је да у овом региону адекватно депонујемо отпад, унапредимо систем управљања отпадом и да то урадимо према стандардима Европске уније. Сви смо у овом пројекту заједно низ година, али приближавамо се крају и то је добро.

Очекује се да до септембра буду завршене све активности на прикупљању потребне документације за добијање средстава из европских фондова, закључено је на састанку. Такође је наглашено да је важно да сви поштују своје обавезе и да се поштују сви рокови, како би могла бити искоришћена донаторска средства ЕУ.
{gallery}2014_04_02{/gallery}