Радови на конацима Радић и Брене Михаиловић

Радови на изградњи Конака Радић су завршени, а овај објекат под заштитом државе предат је на коришћење инвеститору ЈП „Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац“. Радови на Конаку Брене Михаиловић биће завршени до 30. маjа, рекао је за ТВ Гем председник општине Лајковац Живорад Бојичић. Конак Брене Михаиловић у Малом Борку је опеком зидан објекат, грађен пре 1887. године. Конак Радића је грађен крајем XIX века по узору на конак Михајловића, има две етаже које су на фасадама одвојене профилисаним венцима. Конак Радића у Малом Борку био је добро очуван и у функцији.
Оба конака су под заштитом државе и испред фронта рударских радова. Општина Лајковац, односно ЈП „Дирекција за уређење и изградњу“ као инвеститор, реализују пројекат чији је циљ да ови објекти буду најпре срушени, а затим да се потпуно идентични конаци од готово истог материјала саграде на другој локацији. Та локација је у центру Лајковца, у непосредној близини Агробизнис центра. Извођач радова је ГП „Грађевинар“ Уб.
– Очекује нас пројекат унутрашњег уређења ова два споменика културе. Пројектним задатком предвидели смо да у једном од објеката буде Завичајно одељење Градске библиотеке, с чиме се сложио и Завод за заштиту споменика културе Ваљево, док ће други користити Културни центар „Хаџи Рувим“. У оквиру партерног урећења планирамо да урадимо летњу сцену Културног центра тако да би летња културна догађања преместили на тај простор. Био би то мултифункционални простор намењен различитим манифестацијама и садржајима, као и програмима школа и предшколске установе.ж – изјавио је председник Бојичић.
Иницијатива да се конаци Радића и Брене Михаиловић преселе на нову локацију покренута је 2009. године. Општина Лајковац је у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Ваљево дефинисала пројектни задатак и израдила пројекат пресељења на нову локацију ових конака.
Општина Лајковац је у нацрту ребаланса буџета предвидела средства за партерно уређење око конака. Површина од 98 ари биће уређена по пројекту Завода за заштиту споменика културе Ваљево, који се стара о овим објектима.