Улични биоскоп у Лајковцу

У организацији Културног центра „Хаџи Рувим“ Лајковчани ће 29. и 30. августа са почетком у 21 час на тргу испред Градске куће имати јединствену прилику да уживају у пројекцији филмова на отвореном. У оквиру „Street cinema“ биће приказана два филма. У субота 29. августа је пројекција филм „Стрелац“ (The Gunman) са Шон Пеном у главној улози, док ће у недељу 30. августа бити приказан „Кад сване дан“ Горана Паскаљевића, српски кандидат за Оскара 2012. године. Режисер светски успешног филма „Такеn“ (96 сати) у трилеру-драми „Стрелац“ из 2015. године претвара Шона Пена у нову акциону звезду. Џим Теријер је бивши специјалац и агент обавештајне службе кога прогања прошлост. Осим што се бори са посттрауматским синдромом, Џим мора да скине и љагу са свога имена. Једина светла тачка у његовом животу је стара љубав којој жели да се врати. Али пре тога, Џима чека низ обрачуна широм Европе.
Горан Паскаљевић је у филму „Кад сване дан“ окупио екипу врсних глумаца из Србије и појединих држава бивше Југославије као што су Мустафа Надаревић, Мира Бањац, Мето Јовановски, Нада Шаргин, Небојша Глоговац, Предраг Ејдус, Тома Јовановић, Властимир Власта Велисављевић и Зафир Хаџиманов. Музику је компоновао Влатко Стефановски.
Филм је прича о професору музике у пензији, Миши Бранкову, који под необичним околностима открива своје право порекло. На месту где је некада био нацистички логор за Јевреје у Другом светском рату, радници случајно проналазе лимену кутију са документима коју је далеке 1941. године закопао логораш Исак Вајс.Професор сазнаје да су његови прави родитељи Вајсови, који су га пре него што су одведени у логор дали на чување пријатељима, породици Бранков. У кутији је и недовршена музичка партитура под називом Кад сване дан, коју је компоновао Исак Вајс. Трагајући за истином о себи и свом пореклу професор Миша трага и за мало познатом истином о логору „Јуденлагер Семлин“, једном од најстрашнијих нацистичких стратишта у самом срцу данашњег Београда. Истовремено професорова опсесија јесте да доврши започету композицију свога оца и да је изведе на месту некадашњег логора…што му на крају, после низа перипетија, и полази за руком.